TOP termékek

GYORS Házhozszállítás

tábla

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Eredeti gyári székalkatrészek székjavításhoz. Óriási raktárkészlet, gyors szállítással, székjavítás segítség részletes videókkal. Mi Partnere vagyunk elromlott irodaszéke megjavításához!

+36 30 760 2655 | Ügyfélszolgálat telefonos elérhetősége: hétfőtől -csütörtökig 8.00 - 12.00 |  info@te96bt.hu

A fotel vagy forgószék felső fele imbolyog, jobbra balra billen. Mi lehet a hiba?

A fotel vagy forgószék felső része imbolyog vagy ferdán áll. Mi lehet a baj?

 

 

Gyakran előfordul, hogy vezetői fotel vagy forgószék ülőlapja ferdén áll, vagy a szék egész felső része imbolyog. Ilyenkor vajon mi lehet a hiba? Máris mutatjuk, ugyanis ezt a hibát többféle meghibásodás is okozhatja. Vagy a gázlift belső szerkezete törött szét, vagy a székvasalat törött. De előfordulhat, hogy az ülőlap van eltörve vagy elrepedve, és ez okozza az imbolygást. De vegyük sorba a lehetőségeket, az előfordulásuk gyakorisága szerint.

 

 

 

Imbolygást, ferdeséget okozó székhibák

Gázlift műanyag távtartó elem törése

A gázliftben széttört, elmorzsolódott műanyag távtartóelem

Ezt a hibajelenséget gyakran okozza egy műanyag távtartó elem törése a gázlift belsejében. A gázlift (a csillagláb és az ülőlap közötti függőleges elem) két részből áll. Az egyik a fix rész, az ún. tubus, ami fixen rögzül a lábcsillagban. A másik elem a munkahenger, ami függőleges irányban mozog, így biztosítva a forgószék magasság állítási lehetőségét. A két rész között található egy műanyag távtartó elem. Ha ez a műanyag távtartó eltörött, akkor a két részt nem tartja egymástól állandó távolságra. Így a munkahenger szabadon billeghet, bolyonghat a szélesebb tubus részben.

 

Ezt úgy tudja leellenőrizni, hogy a lábcsillagon lévő műanyag, harmónikaszerű takaróelemet felhúzza, és alatta láthatja, hogy a vastagabb (lábcsillagban lévő fém tubus) és a vékonyabb, fényes tengely (ülőlaphoz csatlakozik) között lévő műanyag távtartó betét törött, szétrepedt, vagy régebbi hiba esetén akár hiányozhat is. A törött műanyag elem ugyanis a további székhasználat során szétmorzsolódik, eltűnik a gázliftből. Ilyen meghibásodásra utalhat az is, ha a szék alatt fekete műanyag darabokat, morzsákat talál szétszóródva.

 

A távtartó műanyag elem a kész gázlift része, külön nem elérhető. A székgyártóktól csak a komplett gázlift (tubus, munkahenger, műanyag távtartó) szerezhető be. Így ha azt látja, hogy az a távtartó elem törött, a megoldás csak a komplett gázlift cseréje.

 

A gázliftekről, gázteleszkópokról tipusairól és működésükról további részletes segítséget talál weboldalunkon: Gázliftek és működésük >>

 

 

Ülésvasalat repedése, törése

A forgószékben, fotelben az ülésvasalat törött, repedt

A másik gyakori meghibásodás, ami a billegést okozhatja, ha az ülőlap alatti székvas eltörött, vagy berepedt. Leggyakrabban az ülőlap és az ülésvasalat találkozásánál lévő "csőröcske" reped vagy eltörött, hiszen használat közben itt nagy igénybevétel nehezedik rá. Ilyenkor az ülésvasalat törött részének és a gázlift munkahengerének az illeszkedése nem stabil. Ezért van az, hogy a szék vagy fotel felső fele szemmel láthatóan billeg. Ezért azt javasoljuk, ha ilyen billegést észlel, fordítsa fel a széket vagy fotelt, és nézze át gondosan alulról a vasalatot.

 

Ha ezen a székvasalaton repedést vagy törést lát, akkor az alkatrészt ki kell cserélni, mert ez okozza a hibajelenséget. FA gyors székjavítás érdekében felmerülhet, hogy esetleg meg lehet-e hegeszteni a vasalatot. Az ülésvasalat utólagos hegesztését azonban nem javasoljuk, mert tapasztalatunk szerint a hegesztés közben keletkező magas hőtől - amennyiben nem lett kiszerelve belőle a gázlift munkahengere - összehegesztődik a két elem, vagy tönkremehet a gázlift, mivel a tetején lévő működtető műanyag gomb megolvad.

 

De azért sem javasoljuk a hegesztést, mert a hegesztés közben a nagy hőtől az ülésvasalat akár el is deformálódhat. Ilyenkor összeszerelés után az ülőlap bár nem billeg, de ferdén áll. Így a használat közben a terhelése nem lesz egyenletes, ami így az egyirányú fokozott terhelés miatt ismételten gyors töréshez vezethet. 

 

Ráadásul a komolyabb hintafunkciók sokszor olyan anyagból, fémötvözetből készülnek, amik nem, vagy csak körülményesen hegeszthetőek (pl. spiáter)

 

Az ülésvasalatokról részletes segítséget talál weboldalunkon: Ülésvasalatok bemutatása és cseréje >>

 

 

Eltörörtt vagy elrepedt ülőlap a hiba okozója

Az ülőlap eltörött, vagy elrepedt

Ha már megvizsgáltuk a gázliftet, illetve az ülésvasalatot is, és bár azok épnek tűnnek, de az irodaszék vagy vezetői fotel felső fele még mindig imbolyog, akkor már csak egyetlen lehetőség van: az ülőlap eltörött, vagy elrepedt.

 

De hogy erről megbizonyosodjon, végezze el az alábbi tesztet. Először is, fordítsa fel a széket teljesen, úgy, hogy az fejjel lefelé álljon, és támassza ki valamihez, hogy ne dőljön el. Ekkor erősen meg kell mozgatni a lábcsillagot, illetve így vele együtt a gázlift, illetve az ülésvasalatot is. Ha azt látja, hogy bár a lábcsillag, a gázlift és az ülésvasalat egyszerre mozog, azonban az ülésvasalat alatt mozog az ülőlap, akkor nagy valószínűséggel az ülőlappal van a probléma. Azonban ahhoz, hogy erről 100 %-ban meg lehessen győződni, meg kell bontani az ülőlap kárpitozást, mert a legtöbb esetben az ülőlap alja is kárpitozott.

 

Az egyszerűbb, vagy régebbi tipusú forgószékeknél az ülőlapot alulról műanyag burkolat fedi. Ilyen esetben az ülőlap alja egyszerűbben megvizsgálható. Elég az ülésvasalat négy rögzítőcsavarját kicsavarni, majd leválasztani róla a szék aló felét (lábcsillag, gázlift, ülésvasalat) Ezután a műanyag burkolat már könnyen levehető.

 

Azonban az ülőlappal kapcsolatban sajnos az a tapasztalatunk, hogy azt csak az eredeti, ugyanolyan típusú ülőlappal lehet pótolni, az egyes gyártók ülőlapjainak különféle méretű, formájú kialakítása miatt.

 

Vásárlóink véleménye a SzékSzervíz webáruházról