TOP termékek

GYORS Házhozszállítás

tábla

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Eredeti gyári székalkatrészek székjavításhoz. Óriási raktárkészlet, gyors szállítással, székjavítás segítség részletes videókkal. Mi Partnere vagyunk elromlott irodaszéke megjavításához!

+36 30 760 2655 | Ügyfélszolgálat telefonos elérhetősége: hétfőtől -csütörtökig 8.00 - 12.00 |  info@te96bt.hu

Székgörgőkkel, kiválasztásukkal kapcsolatos kérdések

Tippek és trükkök az irodaszékek, forgószékek székgörgőinek a cseréjével kapcsolatban

 

Amikor az irodaszék görgője tönkremegy, csak a székalkatrész cseréjével orvosolható. Azonban bár a székgörgő cseréje nem bonyolult dolog, mégis célszerű odafigyelni pár apróságra. A csere közben pedig néha az is előfordul, hogy a székgörgő csapja beleszorul a lábcsillagba, és nem akar kijönni.

Ezért összeállítottunk Önnek egy részletes anyagot, amiben egyszerűen át tud tekinteni minden, a székgörgő cseréjével összefüggő tippet és trükköt.

 

 

 

Az irodaszék görgők cseréjének gyakorlati lépései

Székgörgő, görgő csapátmérő mérése tolómérő segítségével

1. Az új székgörgő kiválasztása

 

Mint már szó volt róla, a tönkrement, eltörött görgőket javítani nem lehet. Ezért csak cserével orvosolható a meghibásodásuk. A csere előtt ellenőrizze le, hogy a görgő csapjának mekkora az átmérője. Ehhez célszerű analóg vagy digitális tolómérőt használni. Amennyiben nincsen tolómérője, a csapátmérőt akkor is egyszerűen megmérheti. Ehhez készítettünk Önnek egy részletes, fotókkal illusztrált segítséget.

 

Ezt máris megnézheti: Székgörgő csapátmérő egyszerű megmérése >>

 

A jellemző csapméret napjainkban ritkábban 10, gyakrabban 11 mm. Ezek után már eldönthető, hogy a cseréhez a 10 vagy a 11 mm-es csapátmérőjű görgőre van szüksége.

 

A végleges választás előtt gondolja át, hogy a szék milyen felületre fog kerülni. A normál görgő szőnyegre, padlószőnyegre ajánlott. Választhat még úgynevezett parkettagörgőt, amely puha futófelületével elsősorban kemény felületekre ajánlott (pl: parketta, szalagparketta, gress, gránit, egyéb padlólap). Így zajtalan működést és karcmentes felületet tud elérni.

 

 

Irodaszék görgőjének kivétele a széklábcsillagból

2. A régi székgörgő kivétele

A régi görgő eltávolítására a lábcsillagból aránylag egyszerűen megoldható az alábbi módon:

- Fektesse egy szilárd felületre (pl: asztallap) fejjel lefelé a széket az ülőlapjára úgy, hogy a lábcsillag a görgőkkel felfelé álljon. 
- Ezután fogja meg erősen a görgőt, és felfelé, tengelyirányban húzza le róla. Némely estekben a csap eléggé beszorul a helyére, így lehet hogy nagyobb erőt kell kifejtenie. A görgő és a csap általában együttesen kihúzható a lábcsillagból.

 

 

Benntragadt görgőcsap kivétele harapófogó segítségével

 

3. Beragadt székgörgő csapjának kivétele

 

Némely esetben előfordulhat, hogy a görgő és a csap kettéválik, azaz a csap rész benne marad a lábcsillagban, és csak a műanyag görgőrész húzható le. Ekkor sincs azonban probléma, hiszen a beragadt csaprész könnyen eltávolítható. Csak fogja be a csapot erősen  meg egy csípő, vagy harapófogóval és úgy húzza szintén tengelyirányban kifelé.

 

Előfordulhat, hogy még így is nagyon nehéz a görgő vagy a csap kihúzása. Ekkor fújja be a csap és a lábcsillag találkozási pontját csavarlazítóval. Pár perc várakozás után, amikor a csavarlazító már hatni kezd, könnyebben kihúzható a benntragadt csap a lábcsillagból.

 

Az új székgörgő visszanyomása a lábcsillagba

 

4. Új székgörgő behelyezése

 

Miután eltávolította a tönkrement görgőt, következhet az új elhelyezése. Ehhez a széket hagyja az asztalon, felfordított állapotban. Majd felülről, tengelyirányban erősen nyomja be az új görgőt, csappal lefelé.

A benyomásnál figyeljen arra, hogy a székgörgő csapja teljes hosszában, megakadásig benyomásra kerüljön.

Ezt a műveletet ismételje meg mindegyik görgővel. Majd fordítsa meg a széket, és helyezze egy sík felületre (pl: íróasztal) Ellenőrizze le, hogy a szék nem billeg-e.

 

 

 

Az új székgörgő helyes behelyezésének az ellenörzése

 

5. Új székgörgők helyes behelyezésének az ellenőrzése

 

Ellenőrizze le, hogy minden görgő a helyére került-e. Ehhez tegye a széket egy vízszintes felületre (pl. asztal). Ha billeg a szék, az azt jelenti, hogy valamelyik székgörgő nincsen teljesen benyomva a helyére.

Ekkor fordítsa meg ismét a széket, és a görgőt még erősebben nyomja a helyére, hogy minden székgörgő a tökéletes pozícióba kerüljön.

Ezután már a széknek nem szabad billegnie.

 

 

 

 

6. Székörgők karbantartása

 

A székgörgők rendszeres karbantartást nem igényelnek. Időnként azonban célszerű a görgők tengelyére csavarodott szövetszálakat eltávolítani. Ezáltal megakadályozhatja a görgők kerekeinek a szétfeszülését. Ehhez helyezze a széket felfordítva egy asztallapra. Egy csipesz segítségével távolítsa el a félkerekek tengelyére felcsavarodott szöszöket, cérnaszálakat.

 

 

Vásárlóink véleménye a SzékSzervíz webáruházról