TOP termékek

GYORS Házhozszállítás

tábla

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Eredeti gyári székalkatrészek székjavításhoz. Óriási raktárkészlet, gyors szállítással, székjavítás segítség részletes videókkal. Mi Partnere vagyunk elromlott irodaszéke megjavításához!

+36 30 760 2655 | Ügyfélszolgálat telefonos elérhetősége: hétfőtől -csütörtökig 8.00 - 12.00 |  info@te96bt.hu

Székgörgők és tappancsok

Székgörgő, fotelgörgő csere lépésről lépésre, részletes, fényképes székszerelési útmutatóval

Székgörgőből, parkettagörgőből jópár típust készítenek a gyártók. Annak érdekében, hogy Ön egyszerűen és gyorsan megtalálja a megfelelő székgörgőt, csoportosítottuk őket. Így Önnek nincs más dolga, mint beazonosítani, hogy irodaszékhez vagy vezetői fotelhez milyen tipusú, illetve milyen csapátmérőjű görgőre van szüksége.
Ezután már csak le kell ellenőriznie, hogy az általunk kínált alkatrész megfelelő-e a cserélendő székalkatrésznek. A webáruházban található székalkatrészekből rendelkezünk raktárkészlettel, így pár munkanapon belül ott lehet Önnél a szükséges alkatrész.

Az irodai forgószékek, vezetői fotelek működése során a görgők biztosítják a megfelelő kapcsolatot a szék és a padló között. A terhelést az 5 db székgörgő adja át a padlónak, így különösen fontos, hogy azok jól működjenek. Néhány hasznos információ a megfelelő székgörgő kiválasztásához:

Székgörgő csapátmérő meghatározása >>
A székgörgő csere lépései >>

A kategóriába tartozó székalkatrészeket ismerheti az alábbi neveken is: görgő, székgörgő, parkettagörgő

Tovább

Székgörgő, parkettagörgő és ESD székgörgő választékunkA székgörgők szerepe a szék és a talaj közötti kapcsolat és a talaj síkján való szabad mozgás biztosítása. Feladatuk még a székek mozgatásának megkönnyítése: hiszen a forgószék odébb gördítéséhez sokkal kevesebb erőkifejtés szükséges, mint elcipelni azt. Ez az előnye főleg a nyílt terű irodákban szemléletes, ahol a székek száma megegyezik a dolgozók számával, így az egyik munkatárs íróasztalánál tartott rögtönzött egyeztetéshez ki-ki könnyen magával viheti a saját ülőalkalmatosságát.

 

A székgörgő típusai

A padlófelülethez való illeszkedés szerint normál és puha futófelületű görgőket lehet megkülönböztetni. A normál, kemény futófelületű görgők végső soron bármilyen felületen használhatók, de ajánlottan inkább csak szőnyegre, padlószőnyegre, linóleumra, azaz lágyabb felületekre alkalmasak. Kemény felületen ezek zajosabbak, hamarabb kopnak és idővel lekoptatják, összekarcolhatják például a laminált parketta felszínét.

Az úgynevezett parkettagörgők gumírozott futófelülettel vannak ellátva, így parkettára, kerámia lapokra, és egyéb kemény felületekre ezek ajánlottak, mert csendesen gördülnek és kímélik a padlót. A parkettagörgő futófelülete olyan anyaggal van bevonva, ami megakadályozza a görgő statikus feltöltődését. Így a porszemek, apróbb szennyeződések nem tapadnak hozzá a futófelülettel, így nem karcolja össze a parkettát.

A különböző típusú padlókhoz a megfelelő futófelületű görgők helyes megválasztásával jelentősen megnövelhető mind a görgők, mind a padlózat élettartama. Mindkét futófelületű görgőből létezik mechanikus fékes és automata fékezős görgő is. A mechanikus fékes görgőkön egy kar lenyomásával a görgők rögzíthetők, vagyis az így beállított helyzetben a szék oldalirányban nem mozdul el, a kar felemelésével a görgők futófelülete újra mobil. Az automata fékezős görgők abban az esetben mozognak szabadon, ha a székben ülnek. Amikor a székre nem nehezedik a testsúlyból eredő nyomás, az automata görgők lefékeződnek, így a szék stabilan a helyén marad.

A görgők további lényeges paramétere a kerékátmérő. Minél nagyobb a kerék, annál könnyebben gördül egyenetlen talajon, például szőnyegen is. Emellett az autófelnikhez hasonlóan, a nagyobb kerekekkel elegánsabbnak tűnik a szék, nagyobb presztízs kapcsolódik hozzá. A piacon előforduló székgörgők méretük szerint 40, 50, 60, 65 mm kerékátmérővel rendelkeznek. A görgőméret szinte minden forgószék esetében szabadon választható. A gyártók alapértelmezésben leggyakrabban az 50 mm-est kínálják székeikhez.

Egyes munkahelyeken, főleg ahol elekronikai szerelést, összeszerelést végeznek, előírás lehet az ESD székgörgő, vagy ESD tappancs. Webáruházunkban természtesen ilyem speciális ESD görgőket is talál.

Praktikum: Érdemes figyelembe venni, hogy a kereskedelemben több féle csappal, azaz függőleges tengellyel rendelkező görgő van forgalomban! Ha cserélni kell a szék görgőit, akkor fontos azonosítani, hogy a jelenlegi görgőknek milyen átmérőjű a csapja, és esetleg elvinni vásárláskor az egyik görgőt mintának, hogy biztosan a megfelelőt válasszuk. (A leggyakoribb a 10 és 11 mm-es.)

 

Székgörgők ergonómiai előnye

A görgős szék lehetővé teszi az ülés közbeni szabad mozgást, az egyszerű helyváltozást. A mozgások csökkentik a felhalmozódó stresszt, így a mentális egészség megőrzésében is szerep tulajdonítható a görgőknek. Ha megfelelő görgőket alkalmazunk a különböző felületekre, akkor csökkenthetjük a zajt, ami egy irodában, egy szellemi termékeket létrehozó közegben fontos tényező. A felesleges, elkerülhető zajszennyezés ugyanis csökkenti a koncentrációs készséget és avval a hatékonyságot, ami így akár pénzügyi károkat is okozhat a vállalkozásnak. A jól megválasztott görgőkkel egyszerre csökkentjük a kopást, a zajt, és őrizzük meg a koncentrációt az irodában. Praktikum: A padló és a szőnyeg védelmére a forgószékek alá székalátétet is elhelyezhetünk. A kemény padlóra sima felületű padlóvédő, a szőnyegre mintázott felületű padlóvédő székalátét javasolt.

 

A székgörgőket még ezeken a gyakori neveken is ismerheti: görgő, kerék

 

Vásárlóink véleménye a SzékSzervíz webáruházról

 

Tovább