TOP termékek

GYORS Házhozszállítás

tábla

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Eredeti gyári székalkatrészek székjavításhoz. Óriási raktárkészlet, gyors szállítással, székjavítás segítség részletes videókkal. Mi Partnere vagyunk elromlott irodaszéke megjavításához!

+36 30 760 2655 | Ügyfélszolgálat telefonos elérhetősége: hétfőtől -csütörtökig 8.00 - 12.00 |  info@te96bt.hu

Hogyan cserélje ki az irodaszék székgörgőt?

Tippek és trükkök az irodaszékek, forgószékek székgörgőinek a cseréjével kapcsolatban

 

Amikor az irodaszék görgője tönkremegy, csak a székalkatrész cseréjével orvosolható. Azonban bár a székgörgő cseréje nem bonyolult dolog, mégis célszerű odafigyelni pár apróságra. A csere közben pedig néha az is előfordul, hogy a székgörgő csapja beleszorul a lábcsillagba, és nem akar kijönni.

Ezért összeállítottunk Önnek egy részletes anyagot, amiben egyszerűen át tud tekinteni minden, a székgörgő cseréjével összefüggő tippet és trükköt.

 

 

 

Az irodaszék görgők cseréjének gyakorlati lépései

Székgörgő, görgő csapátmérő mérése tolómérő segítségével

1. Az új székgörgő kiválasztása

 

Mint már szó volt róla, a tönkrement, eltörött görgőket javítani nem lehet. Ezért csak cserével orvosolható a meghibásodásuk. A csere előtt ellenőrizze le, hogy a görgő csapjának mekkora az átmérője. Ehhez célszerű analóg vagy digitális tolómérőt használni. Amennyiben nincsen tolómérője, a csapátmérőt akkor is egyszerűen megmérheti. Ehhez készítettünk Önnek egy részletes, fotókkal illusztrált segítséget.

 

Ezt máris megnézheti: Székgörgő csapátmérő egyszerű megmérése >>

 

A jellemző csapméret napjainkban ritkábban 10, gyakrabban 11 mm. Ezek után már eldönthető, hogy a cseréhez a 10 vagy a 11 mm-es csapátmérőjű görgőre van szüksége.

 

A végleges választás előtt gondolja át, hogy a szék milyen felületre fog kerülni. A normál görgő szőnyegre, padlószőnyegre ajánlott. Választhat még úgynevezett parkettagörgőt, amely puha futófelületével elsősorban kemény felületekre ajánlott (pl: parketta, szalagparketta, gress, gránit, egyéb padlólap). Így zajtalan működést és karcmentes felületet tud elérni.

 

 

Irodaszék görgőjének kivétele a széklábcsillagból

2. A régi székgörgő kivétele

A régi görgő eltávolítására a lábcsillagból aránylag egyszerűen megoldható az alábbi módon:

- Fektesse egy szilárd felületre (pl: asztallap) fejjel lefelé a széket az ülőlapjára úgy, hogy a lábcsillag a görgőkkel felfelé álljon. 
- Ezután fogja meg erősen a görgőt, és felfelé, tengelyirányban húzza le róla. Némely estekben a csap eléggé beszorul a helyére, így lehet hogy nagyobb erőt kell kifejtenie. A görgő és a csap általában együttesen kihúzható a lábcsillagból.

 

 

Benntragadt görgőcsap kivétele harapófogó segítségével

 

3. Beragadt székgörgő csapjának kivétele

 

Némely esetben előfordulhat, hogy a görgő és a csap kettéválik, azaz a csap rész benne marad a lábcsillagban, és csak a műanyag görgőrész húzható le. Ekkor sincs azonban probléma, hiszen a beragadt csaprész könnyen eltávolítható. Csak fogja be a csapot erősen  meg egy csípő, vagy harapófogóval és úgy húzza szintén tengelyirányban kifelé.

 

Előfordulhat, hogy még így is nagyon nehéz a görgő vagy a csap kihúzása. Ekkor fújja be a csap és a lábcsillag találkozási pontját csavarlazítóval. Pár perc várakozás után, amikor a csavarlazító már hatni kezd, könnyebben kihúzható a benntragadt csap a lábcsillagból.

 

Az új székgörgő visszanyomása a lábcsillagba

 

4. Új székgörgő behelyezése

 

Miután eltávolította a tönkrement görgőt, következhet az új elhelyezése. Ehhez a széket hagyja az asztalon, felfordított állapotban. Majd felülről, tengelyirányban erősen nyomja be az új görgőt, csappal lefelé.

A benyomásnál figyeljen arra, hogy a székgörgő csapja teljes hosszában, megakadásig benyomásra kerüljön.

Ezt a műveletet ismételje meg mindegyik görgővel. Majd fordítsa meg a széket, és helyezze egy sík felületre (pl: íróasztal) Ellenőrizze le, hogy a szék nem billeg-e.

 

 

 

Az új székgörgő helyes behelyezésének az ellenörzése

 

5. Új székgörgők helyes behelyezésének az ellenőrzése

 

Ellenőrizze le, hogy minden görgő a helyére került-e. Ehhez tegye a széket egy vízszintes felületre (pl. asztal). Ha billeg a szék, az azt jelenti, hogy valamelyik székgörgő nincsen teljesen benyomva a helyére.

Ekkor fordítsa meg ismét a széket, és a görgőt még erősebben nyomja a helyére, hogy minden székgörgő a tökéletes pozícióba kerüljön.

Ezután már a széknek nem szabad billegnie.

 

 

 

 

6. Székörgők karbantartása

 

A székgörgők rendszeres karbantartást nem igényelnek. Időnként azonban célszerű a görgők tengelyére csavarodott szövetszálakat eltávolítani. Ezáltal megakadályozhatja a görgők kerekeinek a szétfeszülését. Ehhez helyezze a széket felfordítva egy asztallapra. Egy csipesz segítségével távolítsa el a félkerekek tengelyére felcsavarodott szöszöket, cérnaszálakat.

 

 

Vásárlóink véleménye a SzékSzervíz webáruházról

Székjavításhoz a székgörgő csapátmérő mérése tolómérővelTönkrement a forgószék lábcsillaga? Eltört a székgörgő? Ezek sajnos gyakran előforduló székhibák. Ilyenkor a tönkrement, meghibásodott székalkatrészt ki kell cserélni. Azonban hogy  a megfelelő, új székalkatrészt ki tudja választani, meg kell mérnie, hogy milyen méretű alkatrészre van szüksége. Ha lábcsillagot szerete vásárolni, akkor ha az illeszkedik a meglévő székgörgőihez, azokat újra fel tudja használni, nem kell újat vennie. Így kiemelt jelentősége van annak, hogy a görgőket rendelés előtt megfelelően megmérje.

A székgörgőknél pedig azért kell mindig megmérni a csapátmérőt, mert ha vastagabbat rendel, akkor nem lehet beletenni a helyére, ha vékonyabbat, akkor pedig ki fog esni a lábcsillagból. Így mindkét esetben Önnek meg kell mérni a görgő csapátmérőjét.

Ennek bevált és egyszerű módja a tolómérő használata. De mit tegyünk akkor, ha nincsen otthon tolómérőnk?  Ennek meghatározására mutatjuk be ezt az egyszerű módszert. Az ötletet köszönjük Szecskó Sándor Úrnak.

Az ötlet abból áll, hogy nem kell semmilyen különleges eszköz vagy módszer. Az ellenőrző mérést elvégezhetjük mindössze egy papírcsik, vagy egy kis darab madzag esetleg cérnaszál segítségével. Illetve a csapátmérő meghatározásához szükséges még egy egy hagyományos iskolai vonalzó is.

 

Székgörgő csapátmérő mérése

Most pedig vegyük végig sorjában, lépésenként, mit is kell Önnek tennie. Készítettünk pár fotót is, hogy még egyszerűbb legyen Önnek az ellenőrző mérés elvégzése.

Székgörgő csapátmérőjének meghatározása vonalzó segítségével. Székgörgő cspátmérő mérése filctoll és papírlap segítségével

 

1. lépés: Keressen egy vékony csíkra vágott papírdarabot vagy cérnaszálat
2. lépés: Tekerje körbe a székgörgő kiálló csap részén, majd jelölje be egy tollal, filctollal ahol körbeért a papír vagy a cérna
3. lépés: Vegye le és simítsa ki a papírcsikot vagy a cérnát és mérje meg a vonalzóval a kapott hosszot
4. lépés: Csapátmérő meghatározása. Mivel a csap kör alakú, így a kerület (esetünkben a lemért hosszúság) K = d x Pí képlettel számolva 10 mm-es csapátmérő esetén 31,40 mm míg a 11 mm-es csapátmérő esetén 34,54 mm
5. lépés: Mivel már tudja, milyen méretű székalkatrészre van szüksége, meg tudja rendelni a www.szekszerviz.hu webáruházban.

 

Mint látja, bár a csapátmérőben csupán hajszálnyi a különbség (10 vagy 11 mm), a kerületükben viszont már jelentős,  több mint 3 mm. Ez pedig már szabad szemmel is jól látható különbséget jelent.

Ezzel az egyszerű módszerrel Ön is könnyen leellenőrizheti, hogy a 10-es vagy 11-es csapos székgörgőt kell rendelnie. Így elkerülhet egy esetleges cserét, amivel pedig időt, és csere-szállítási költség elmaradása miatt pénzt is spórolhat.

Önnek is van egy jó ötlete, hogy valamely székalkatrész ellenőrző mérését hogyan tudta egyszerűen elvégezni? Kérjük küldje el nekünk, hogy ötletét megoszthassuk, bemutathassuk mindenkinek, akinek problémája támadt irodaszékével, és most szeretné megjavítani.

 

Azonnali információkérés székalkatrészekkel, székjavítással kapcsolatban

Kérdése van valamelyik irodaszék alkatrész méretével, kialakításával, szállítási idejével kapcsolatban? Vagy a székalkatrész cseréjével kapcsolatban szeretne segítséget kérni?  Vagy az átvételi lehetőségekről szeretne pontosabb információkat kérni?

Bármi is legyen a kérdése, a lenti üzenetküldő űrlap segítségével azonnal elküldheti nekünk a kérdését. Amennyiben megadja telefonszámát, azon is tudjuk tájékoztatni, így nem kell az idejét a bejövő emailek figyelésével töltenie. A "*" jelölt mezők kitöltése kötelező, annak érdekében hogy kapcsolatba tudjunk lépni Önnel. Az űrlaphoz csatolhat képeket is. Ebben az esetben kérjük, hogy lehetőleg kisméretű képeket küldjön, hogy biztosan átjöjjön a rendszereken.

Amennyiben telefonon szeretne velünk kapcsolatba lépni, úgy kérjük hívja a +36 30 760 2655 telefonszámot hétfőtől csütörtökig 8 - 12 óra között.

Kérjük válassza ki, milyen témakörben szeretne információt kérni

 

Amennyiben a kapcsolatfelvételhez az űrlapot használja, biztos lehet benne, hogy adatait bizalmasan kezeljük, és soha nem adjuk át másnak. És abban is biztos lehet, hogy hírlevelet, akciós ajánlatokat sem fogunk küldeni az itt megadott adatok alaján. A SzékSzerviz webáruházunk Általános Szerződési Feltételeit és az Adatkezelési Tájékoztatónkat megnézheti közvetlenül is, az alábbi linkeken.

 

Általános szerződési feltételek >> Adatkezelési tájékoztató >>