TOP termékek

GYORS Házhozszállítás

tábla

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

A fotel vagy forgószék felső fele imbolyog, jobbra balra billen. Mi lehet a hiba?

Tóth Gábor ügycezető SzékSzerviz - Székjavítás specialista


A székjavítási kérdésre válaszol:

Tóth Gábor
SzékSzerviz ügyvezető
székjavítás specialista

 

Ezt a hibát többféle meghibásodás is okozhatja. Vagy a gázlift belső szerkezete törött szét, vagy a székvasalat törött. De előfordulhat, hogy az ülőlap van eltörve vagy elrepedve, és ez okozza az imbolygást. De vegyük sorba a lehetőségeket, az előfordulásuk gyakorisága alapján

A gázliftben széttört műanyag távtartóelem

Gázlift műanyag távtartó elem töréseEzt a hibajelenséget gyakran okozza egy műanyag elem törése a gázlift belsejében. A gázlift (a csillagláb és az ülőlap közötti függőleges elem) két részből áll. Az egyik a fix rész, az úm. tubus, ami fixen rögzül a lábcsillagban. A másik elem a munkahenger, ami függőleges irányban mozog, így állítva a forgószék magasságát. A két rész között található egy műanyag távtartó elem. Ha ez a műanyag távtartó eltörött, akkor a két rész távolsága változhat, azaz billenhet. 

 

Ezt úgy tudja leellenőrizni, hogy a lábcsillagon lévő műanyag takaróelemet felhúzza, és ott láthatja, hogy a vastagabb (lábcsillagban lévő fém tubus) és a vékonyabb, fényes tengely (ülőlaphoz csatlakozik) között lévő műanyag távtartó betét törött, szétrepedt, vagy régebbi hiba esetén akár hiányozhat is. A törött műanyag elem ugyanis a további székhasználat során szétmorzsolódik, eltűnik a gázliftből. Ilyen meghibásodásra utalhat az is, ha a szék alatt fekete műanyag darabokatm morzsákat talál szétszóródva.

 

A távtartó műanyag elem a kész gázlift része, külön nem elérhető. Így ha azt látja, hogy az a távtartó elem törött, a megoldás csak a komplett gázlift cseréje.

 

A gázliftekről, gázteleszkópokról részletes segítséget talál weboldalunkon: Gázliftek és működésük >>

 

A forgószékben, fotelben az ülésvasalat törött, repedt

Ülésvasalat repedése, töréseA másik meghibásodás, ami a billegést okozhatja, ha az ülőlap alatti székvas eltörött, vagy berepedt. Leggyakrabban az ülőlap és az ülésvasalat találkozásánál lévő "csőröcske" reped vagy eltörött. Ilyenkor az ülésvasalat törött része mozog, így billegést okoz. Ez szemmel is jól látható hiba. Ezért javasoljuk, ha ilyen székhibát észlel, fordítsa fel a széket vagy fotelt, és nézze át gondosan a vasalatot.

 

Ha a székvasalaton repedést vagy törést lát, akkor azt ki kell cserélni. Felmerülhet, hogy esetleg hegeszteni lehet a vasalatot. Az ülésvasalat utólagos hegesztését azonban nem javasoljuk, mert hegesztés közben a keletkező magas hőtől tönkremehet a gázlift, vagy a tetején lévő működtető gomb megolvad.

 

De a hegesztés közben a nagy hőtől az ülésvasalat akár el is deformálódhat. Ilyenkor az ülőlap bár nem billeg, de ferdén áll. Így a használat közben a terhelése nem lesz egyenletes, ami így ismételten gyors töréshez vezethet.

 

Az ülésvasalatokról részletes segítséget talál weboldalunkon: Ülésvasalatok bemutatása és cseréje >>

Az ülőlap eltörött, vagy elrepedt

Ha már megvizsgáltuk a gázliftet, illetve az ülésvasalatot is, és bár azok épnek tűnnek, de az irodaszék vagy vezetői fotel felső fele még mindig imbolyog, akkor már csak egyetlen lehetőség van: az ülőlap eltörött, vagy elrepedt.

 

De hogy erről megbizonyosodjon, végezze el az alábbi tesztet. Először is, fordítsa fel a széket teljesen, úgy, hogy az fejjel lefelé álljon, és támassza ki valamihez, hogy ne dőljön el. Ekkor erősen meg kell mozgatni a lábcsillagot, illetve így vele együtt a gázlift, illetve az ülésvasalatot is. Ha azt látja, hogy bár a lábcsillag, a gázlift és az ülésvasalat egyszerre mozog, azonban az ülésvasalat alatt mozog az ülőlap, akkor nagy valószínűséggel az ülőlappal van a probléma. Azonban ahhoz, hogy erről 100 %-ban meg lehessen győződni, meg kell bontani az ülőlap kárpitozást, mert a legtöbb esetben az ülőlap alja is kárpitozott.

 

Az egyszerűbb, vagy régebbi tipusú forgószékeknél az ülőlapot alulról műanyag burkolat fedi. Ilyen esetben az ülőlap alja egyszerűbben megvizsgálható. Elég az ülésvasalat négy rögzítőcsavarját kicsvarni, majd leválasztani róla a szék aló felét (lábcsillag, gázlift, ülésvasalat) Ezután a műanyag burkolat már könnyen levehető.

 

Azonban az ülőlappal kapcsolatban sajnos az a tapasztalatunk, hogy azt csak az eredeti, ugyanolyan típusú ülőlappal lehet pótolni, az egyes gyártók ülőlapjainak különféle méretű, formájú kialakítása miatt.

 

 

SzékSzerviz Ügyfélszolgálat

Kérdése van a szék meghibásodásával kapcsolatban. Vagy a kiválasztott székalkatrészről szeretne még információt kérni? Keresse ügyfélszolgálatunkat levélben az info@te96bt.hu email címen, vagy munkaidőben hívja a +36 30 760 2655 telefonszámot.

 

Székszerviz - a garancia a jó székjavításhoz

 

Azonnali információkérés székalkatrészekkel, székjavítással kapcsolatban

Kérdése van valamelyik irodaszék alkatrész méretével, kialakításával, szállítási idejével kapcsolatban? Vagy a székalkatrész cseréjével kapcsolatban szeretne segítséget kérni?  Vagy az átvételi lehetőségekről szeretne pontosabb információkat kérni?

Bármi is legyen a kérdése, a lenti üzenetküldő űrlap segítségével azonnal elküldheti nekünk a kérdését. Amennyiben megadja telefonszámát, azon is tudjuk tájékoztatni, így nem kell az idejét a bejövő emailek figyelésével töltenie. A "*" jelölt mezők kitöltése kötelező, annak érdekében hogy kapcsolatba tudjunk lépni Önnel. Az űrlaphoz csatolhat képeket is. Ebben az esetben kérjük, hogy lehetőleg kisméretű képeket küldjön, hogy biztosan átjöjjön a rendszereken.

Amennyiben telefonon szeretne velünk kapcsolatba lépni, úgy kérjük hívja a +36 30 760 2655 telefonszámot hétfőtől csütörtökig 8 - 12 óra között.

Kérjük válassza ki, milyen témakörben szeretne információt kérni

 

Amennyiben a kapcsolatfelvételhez az űrlapot használja, biztos lehet benne, hogy adatait bizalmasan kezeljük, és soha nem adjuk át másnak. És abban is biztos lehet, hogy hírlevelet, akciós ajánlatokat sem fogunk küldeni az itt megadott adatok alaján. A SzékSzerviz webáruházunk Általános Szerződési Feltételeit és az Adatkezelési Tájékoztatónkat megnézheti közvetlenül is, az alábbi linkeken.

 

Általános szerződési feltételek >> Adatkezelési tájékoztató >>