TOP termékek

GYORS Házhozszállítás

tábla

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Eredeti gyári székalkatrészek székjavításhoz. Óriási raktárkészlet, gyors szállítással, székjavítás segítség részletes videókkal. Mi Partnere vagyunk elromlott irodaszéke megjavításához!

+36 30 760 2655 | Ügyfélszolgálat telefonos elérhetősége: hétfőtől -csütörtökig 8.00 - 12.00 |  info@te96bt.hu

Hogyan tudom kicserélni a meghibásodott ülésvasalatot?

Szeretné megtudni, hogyan cserélheti ki könnyen a tönkrement ülésvasat irodaszékében, forgószékében vagy bőrfotelében? Olvassa el oktató anyagunkat, és egyszerűen, akár szakember segítsége nélkül is kicserélheti a meghibásodott székalkatrészt. Anyagunkban sok képpel, munkafázis fotókkal segítjük a székalkatrész cseréjét.

 

Az ülésvasak, hintafunkciók típusainak és cseréjének bemutatása

Az ülésvasak, hintafunkciók feladata az irodaszékek, bőrfotelek felépítményének csatlakoztatása a gázlifthez, illetve annak segítségével a fokozatmentes magasságállítás szabályozása. Erre a feladatra több különböző ülésvas használható. Ezek mérete függ a szék típusától, a felhasznált egyéb székalkatrészek méretétől.

Általában elmondható, hogy a főnöki székekben, bőrfotelekben a billegést biztosító hintafunkció található, míg az egyszerűbb forgószékeknél csak egy egyszerű ülésvas található.

A szinkronmechanikás forgószékek alatt bonyolult ülésvas, illetve mozgatószerkezet található. Ezek kialakítása szinte széktípusonként változó, így azokat cserélni csak az irodaszék típusának ismeretében lehetséges. 

 

Gyakori ülésvas, hintafunkció tipusok


Ülésvasalat hagyományos forgószékekhez, munkaszékakhezÜlésmozgató vasak forgószékhez

 Ezek a mozgatószerkezetek a leginkább elterjedt megoldások. Szinte minden egyszerűbb irodaszékben használatosak. Különbséget leginkább a felfogatásukhoz használt lyukak távolsága jelenti, így megrendelés előtt minden esetben ellenőrizze le a furatok távolságát!

A gázlifttel való csatlakozásra kialakított kis csőröcske szinte mindegyik konstrukcióban egyforma, hiszen a gázliftek is standard méretűek.

 

 

Egyszerű hintamechanika forgószékekhezEgyszerű hintafunkció vezetői fotelekhez

A fotel hintafunkciók feladata összetett. Egyrészt biztosítják a fotel, bőrfotel magasságállításának lehetőségét, másrészt kényelmi funkcióként biztosítják a fotel billegését, hintázását is.

Szinte minden esetben találhatunk még egy rugós állítókart, amivel a bőrfotel használója saját testsúlyához tudja igazítani a billegés intenzitását.

Ezekkel az egyszerűbb hintafunkciókkal a billegést csak ki-be lehet kapcsolni, döntött pozícióban a bőrfotelt nem rögzítik. A gyártók többféle felfogatási távolságú hintafunkciót használnak, így rendelés előtt mindig ellenőrizze le a rögzítésre szolgáló furatok távolságát.

 

Extra hintafunkció, ülésvasalat vezetői fotelekhezExtra fotel hintafunkciók

Ezek a szerkezetek a szokásos funkciók mellett pár többletszolgáltatást is nyújtanak. Ezek legfontosabb eleme a kényelmesebb billenés. Ugyanis használat közben nem egy központi tengelyen fordul el a bőrfotel, hanem egy ívszegmenst követve. Ezáltal lényegesen kellemesebb, megnövelt komfortérzetet nyújtanak.

További plusz szolgáltatása az ilyen hintafunkciónak, hogy a fotelt bármely döntött pozícióban rögzíteni lehet. Így minden felhasználó a számára legkényelmesebb helyzetben használhatja a bőr vagy szövetes vezetői fotelt. Ennél a székalkatrésznél is fontos megmérni a furatpozíciókat.

 

Ülésvasak jellemző meghibásodásai

A bőrfotelek, vezetői fotelek, irodai székek és forgószékek jellemző meghibásodása eltérnek egymástól. Vegyük ezért hát sorra őket.


Irodaszékek ülésvasának meghibásodásai

Az irodai forgószékek vasalata általában kétféle módon szokott tönkremenni. Közös bennük, hogy az ülésvas anyaga elreped, eltörik az igénybevételek hatására.
Az egyik jellemző meghibásodás, hogy az ülésvas és a gázlift csatlakozásánál a kis csőr eltörik, vagy szétreped. Sokan próbálják ezt a hibát hegesztéssel orvosolni. Ezzel kapcsolatban az a tapasztalatunk, hogy az utólagos hegesztésnél az alkatrész a nagy hőterhelés hatására deformálódik, elcsavarodik. Így utánna a terhelést nem tudja már koncentrikusan felvenni, így gyorsan újból tönkremegy.

A másik jellemző meghibásodás, hogy az ülésvas hátsó része, ahol a háttámla tartó könyök csatlakozik, elreped. Amikor a széken használója hátradől, esetleg hátrabillenti a székét, a könyökszerkezeten keresztül jelentős erő terheli az ülésvasat. Mivel itt a csatlakozási lehetőség miatt a fémlemez keresztmetszete lecsökken, nem bírja felvenni a megnövekedett terhelést. Ennek azonnali hatása az üléstartó lemez törése, repedése.

Sokan próbálják ezt a hibát hegesztéssel orvosolni. Ezzel kapcsolatban az a tapasztalatunk, hogy az utólagos hegesztésnél az alkatrész a nagy hőterhelés hatására deformálódik, elcsavarodik. Így utánna a terhelést nem tudja már koncentrikusan felvenni, így gyorsan újból tönkremegy. Ezért az ülésvas hibáinak orvoslására mindenképpen a cserét javasoljuk.


Bőrfotelek ülés vasalatának meghibásodásai

A vezetői bőrszékek hintafunkciójának más jellemző tünetei vannak. Nézzük ezeket is sorjában.

A standard hintafunkció általában egy tengely körül forog el. Ha a bőrfotelnél a hintafunkció szinte folyamatosan bekapcsolva van, akkor erre a tengelyre fokozott igénybevétel hárul. Ezt a terhelést próbálja a tengely átadni az alap tartólemezre. Ez egy idő után már nem bírja átvenni a terhelést és elreped. Ilyenkor tapasztaljuk azt, hogy az ülőlap ferdén áll, vagy ha ráülünk a bőrfotelre, az magától leereszkedik.

A másik jellemző meghibásodás, hogy a gázlift és a hintafunkció csatlakozását biztosító kis csőröcske kiszakad a hintafunkcióból. Ezt úgy tapasztaljuk, hogy a fotel felsőn része minden irányban billeg a gázliften, szemmel is jól láthatóan ferdén áll. Sajnos ilyenkor a vasalat cseréje is nehézkes, hiszen a kitört darab rajta marad a gázliften és alig lehet leszedni.

Több esetben előfordul az a hibajelenség is, hogy a túl megfeszített állítórugó csapja kiszakad a vasalatból, így a bőrfotel teljesen hátrabillen. Sajnos ez általában akkor szokott előfordulni, ha használója benn ül a székében és éppen hátradől.

 

Ülésvasalat javítása hegesztéssel

Gyakran előfordul, hogy a fémlemezből hajlított alkatrész elreped, vagy valamely apró eleme eltörik. Ilyenkor természetesen felmerül, hogy a székjavítást hogyan lehetne a legegyszerűbben elvégezni. Behegeszteni a repedést? Vagy kicserélni benne az ltört, meghibásodott székalkatrészt? Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. Ugyanis az ülésvasalathoz alkatrész külön nem kapható, csak az egész ülés vasalat egyben. Ha pedig szeretné meghegeszteni az alkatrészt, két dologra kell különösen figyelni:

- a hegesztés során fellépő magas hő hatására a vasalat hűlés közben deformálódhat, elhúzódhat. Ez azt eredményezheti, hogy az ülőlap ferdén fog állni. Így a használat közbeni terhelés a későbbiekben nem lesz koncentrált, a vasalat egyoldalúan terhelődik, és ez pedig rövidesen újabb töréshez vezethet

- a jelentős hegesztési hőmérséklet hatására a gázlift felső felén található műanyag kioldógomb megolvadhat, besülhet. Így sajnos a gázlift is tönkremegy.

Tapasztalatunk szerint az ülésvas hegesztése csak rövid időre oldja meg szék vagy bőrfotel javítási problámáját. Általában rövid időn belül újra elromlik, de ekkor már az ülésvasalat mellett a gázliftet is cserélni kell.

 

Ülésvasak cseréjének lépései

Az ülésvas cseréjének a lépéseit azért állítottuk össze, hogy Ön egyszerűen és gyorsan kicserélhesse a meghibásodott székalkatrészt, ülésvasat. A székjavítási képekre kattintva, azokat megnézheti nagyobb méretben is.

Az ülésvasak cseréjének mind a forgószékeknél, mind a bőrfoteleknél megegyeznek. Erre a cserére kétféle megoldást is kidolgoztunk. Ezek közül nyugodtan választhatja bármelyik megoldást a szerszámainak függvényében.

Az egyik megoldás, hogy az ülésvasból kell kiütni a gázliftet. Ennél a műveletnél körültekintően kell eljárni, hiszen nem szeretnénk, ha közben a jól működő gázlift is tönkremenne. Járjon hát el a következő lépések szerint:

 

Gázlift megbontása a biztosítógyűrű levételével1. Gázlift szétszerelése


Első lépésként bontsuk két részre a gázliftet. Erre azért van szükség, hogy a szétszedés során ne sérüljön meg a gázlift.

Egy lapos csavarhúzó segítségével távolítsuk el a biztosító gyűrűt a gázlift alsó részéről. Ezután óvatosan húzzuk le a lábcsillagot a gázlift tubus részével együtt.

A gázlift széthúzása során ügyeljen arra, hogy a gázliftben apró alkatrészek (alátétek, golyóskosár) találhatóak.

Jegyezze meg ezek elhelyezését és egymásutáni sorrendjét, hogy az új ülésvasalat beszerelése, és a gázlift újbóli összeszerelés során a megfelelő sorrendben kerüljenek visszaépítésre.

 

 

 

Gázlift levétele csavarlazító spray használatával1.2 A gázlift tengelyének kiszerelése az ülésvasalatból

Miután a gázliftet sikerült szétszerelni, következhet a gázlift kiütése az ülésvasból. Mivel ez a két alkatrész csak kúposan csatlakozik, egy kisebb kalapáccsal is szét tudja ütni.

Első lépésben javasolom, hogy a gázlift és az ülésvasalat csatlakozását fújja be csavarlazító spray-vel. Erre azért van szükség, mert ez idő és a használat során ez a két alkatrész a súrlódás, és esetleg korrozió következtében nagyon összetapad.

 

 

 

 

 

 

 

Gázlift tengelyének a kiütése az ülésvasalatból

1.3. A tényleges kiszerelés ütögetéssel

Pár perc várakozás után a csavarlazító elkezd hatni. Ezután egy kalapáccsal és kis ütésekkel haladjon körbe-körbe az ülésvasalaton a gázlift csatlakozása körül. Így a gázlift és az ülésvasalat szétválasztható.

A gázlift tengelyét érdemes egy ronggyal, papírdarabbal megfogni. Egyrészt hogy ne csússzon, másrészt a kéz védelme érdekében, ugyanis a gázlifteket összeállításkor szerelőzsírral is be szokták kenni, így a székjavítás közben összekoszolhatja a kezét, ruháját.

 

 

 

 

 

 

Ülésvasalat lecsavarozása az üléslapról székjavításhoz1.4 Az ülésvas cseréje

Miután az ülésvasalatból sikerült eltávolítani a gázliftet, következhet az ülésvas tényleges cseréje. Ehhez csak a négy rögzítőcsavart kell eltávolítani. Majd az új alkatrész felhelyezése után végezze el fordított sorrendben a fenti pontokat. Ügyeljen arra, hogy a háttámla rögzítésére szolgáló rész hátra kerüljön.

Ezzel a módszerrel viszonylag egyszerűen, de aránylag sok munkával tudja kicserélni meghibásodott irodaszék alkatrészét. Ezzel a módszerrel járhatunk el akkor is, ha hintafunkciót szeretnénk cserélni vezetői bőrfotelben.

Ebben az esetben az összeszerelésnél ügyeljünk arra, hogy a vasalatot úgy szereljük fel, hogy a rugóerősséget szabályozó marokcsavar a bőrfotel eleje felé nézzen.

 Az ülésvasalat cseréjének azonban van egy egyszerűbb, de könnyen sérülést okozó módja is. Ezt is be szeretnénk mutatni Önnek, hogy el tudja dönteni, Önnek melyik módszer a célravezetőbb.

 

 

Gázlift kiforgatása az ülésvasalatból2. Ülésvas cseréje a gázlift kitekerésével

Ennél a megoldásnál nem szükséges a gázlift szétbontása, szétszerelése. Elég csak a gázlift felső részét megfogni egy nagyobb svédfogóval, és a gázlift cseréjénél leírt módon szétcsavarni. Ebben az esetben azonban ügyeljen arra, hogy a gázlift fényes tengelye a megfogásnál ne sérüljön meg, mert az akadályozhatja a gázlift megfelelő működését.

Gázlift cseréje részletes leírás >>

Ebben az esetben járjunk el nagyon óvatosan, hiszen ennél a módszernél a fogótól megsérülhet a gázlift felülete. Ez pedig a működés során további meghibásodáshoz, tönkremenetelhez vezethet. A sérülés elkerülése érdekében ezért a csőfogó és a gázlift közé tegyünk pl. gumikapot, ami tapad a krómozott felülethez, ugyanakkor meg is védi azt.

 

 

 

 

Szerszámok az ülésvasalatok, hintafunkciók cseréjéhez

Kéziszerszámok székjavításhoz, székalkatrész cseréhezSzeretnénk teljeskörűen is segíteni Önnek abban, hogy meghibásodott irodaszékét, forgószékét minél egyszerűbben és gyorsabban megjavíthassa, akár szakemberek bevonása nélkül. Ezért is készítünk a székalkatrészekhez részletes javítási, alkatrész cserélési útmutatókat. De még ezen túl is szeretnénk Önnek segíteni. Ennek érdekében mostantól webáruházunkban azokat a szerszámokat is megrendelheti, amik segítégére lehetnek a székalkatrész cseréjéhez, illetve természetesen a késöbbiekben is használhatja a ház vagy iroda körüli karbantartási, felújítási munkákhoz.

Természetesen a székjavításhoz szükséges kéziszerszámokat is raktárról, a székalkatrészekkel megyegyező nagyon gyors szállítási idővel tudjuk Önnek küldeni.

Székjavítási szerszám kínálatunk >>

 

 

Ülésvasalatok karbantartása

Az ülésvasalatok gyors tönkremenetelét megelőzheti, ha az alábbi feladatokat rendszeresen elvégzi:
- irodaszékeknél, forgószékeknél az ülésvasalatokat rögzítő csavarok rendszeres meghúzásával elkerülheti a menetek szétrágódását
- a munkaszékeknél a háttámla tartó csavar meghúzásával elkerülheti az ülésvas folyamatos feszítését, idő előtti törését
- a fotel hintafunkciónál kerülje el a rugós feszítőszerkezet végállásait, így az ne legyen sem teljesen feszesre, sem teljesen lazára állítva

 

SzékSzerviz Ügyfélszolgálat

Kérdése van székjavítással kapcsolatban? Vagy további információra lenne szüksége ülésvasalatokkal, ülésvasakkal kapcsolatban? Kérjük keresse ügyfélszolgálatunkat az info@te96bt.hu email címen, vagy munkaidőben hívja a +36 30 760 2655 telefonszámot.

 

SzékSzerviz garancia az általunk forgalmazott termékekre

 

Azonnali információkérés székalkatrészekkel, székjavítással kapcsolatban

Kérdése van valamelyik irodaszék alkatrész méretével, kialakításával, szállítási idejével kapcsolatban? Vagy a székalkatrész cseréjével kapcsolatban szeretne segítséget kérni?  Vagy az átvételi lehetőségekről szeretne pontosabb információkat kérni?

Bármi is legyen a kérdése, a lenti üzenetküldő űrlap segítségével azonnal elküldheti nekünk a kérdését. Amennyiben megadja telefonszámát, azon is tudjuk tájékoztatni, így nem kell az idejét a bejövő emailek figyelésével töltenie. A "*" jelölt mezők kitöltése kötelező, annak érdekében hogy kapcsolatba tudjunk lépni Önnel. Az űrlaphoz csatolhat képeket is. Ebben az esetben kérjük, hogy lehetőleg kisméretű képeket küldjön, hogy biztosan átjöjjön a rendszereken.

Amennyiben telefonon szeretne velünk kapcsolatba lépni, úgy kérjük hívja a +36 30 760 2655 telefonszámot hétfőtől csütörtökig 8 - 12 óra között.

Kérjük válassza ki, milyen témakörben szeretne információt kérni

 

Amennyiben a kapcsolatfelvételhez az űrlapot használja, biztos lehet benne, hogy adatait bizalmasan kezeljük, és soha nem adjuk át másnak. És abban is biztos lehet, hogy hírlevelet, akciós ajánlatokat sem fogunk küldeni az itt megadott adatok alaján. A SzékSzerviz webáruházunk Általános Szerződési Feltételeit és az Adatkezelési Tájékoztatónkat megnézheti közvetlenül is, az alábbi linkeken.

 

Általános szerződési feltételek >> Adatkezelési tájékoztató >>