TOP termékek

GYORS Házhozszállítás

tábla

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Eredeti gyári székalkatrészek székjavításhoz. Óriási raktárkészlet, gyors szállítással, székjavítás segítség részletes videókkal. Mi Partnere vagyunk elromlott irodaszéke megjavításához!

+36 30 760 2655 | Ügyfélszolgálat telefonos elérhetősége: hétfőtől -csütörtökig 8.00 - 12.00 |  info@te96bt.hu

Székalkatrész lexikon

 

Tóth Gábor székjavítási spacialista, SzékSzerviz

A Nagy Székalkatrész Lexikon szerzője:

Tóth Gábor
SzékSzerviz ügyvezető
székjavítási specialista

Napjainkban az irodaszékek, forgószékek egyre bonyolultabb szerkezetekké válnak. Egyre nagyobb a tudásuk, sokféle képpen lehet beállítani, akár a munkavégzési szokásoknak megfelelően, akár a felhasználó testalkatához illeszkedően. Ez pedig azt eredményezi, hogy-egy irodai szék egyre nagyobb számú alkatrészből épül. fel. Ezek megnevezése ráadásul gyártónként változhat is. Ezért elkészítettem a Nagy Székalkatrész Lexikont, hogy ezzel is segítsek eligazodni Önnek a székalkatrészek világában.

A lexikonok általában betűrendben készülnek, de meglátásom szerint egyszerűbb az székalkatrészek áttekintése, ha ezeken a székalkatrészeken inkább az irodai széken való elhelyezkedésük szerint haladunk végig.

Székalkatrész Lexikon tartalomjegyzék

Székgörgő Lábcsillag
Gázlift Ülésvasalat
Ülőlap Könyökszerkezet
Karfa Háttámla
Deréktámasz Fejtámla

 

Székgörgők

Gyakori elnevezések: görgő, székgörgő, irodai szék görgő, forgószék görgő, fotelgörgő, parkettagörgő, kerék, szék kerék, bútorgörgő

 

A székgörgők feladata a terhelés átadása a padló. Így egyes esetekben jelentős tehelést kapnak, amitől eltörnek, vagy a kerék leválik a csaprészéről. Másik feladatuk a székkel történő helyváltoztatás biztosítása. A székgörgő nem javítható székalkatrész, így meghibásodása esetén az egész görgőt cserélni kell.

 

Székgörgők csoportosítása felhasználásuk szerint

A székgörgők három nagyobb csoportba oszthatóak, ami meghatározza a felhasználási terüleket. Legnagyobb darabszámban a normál, vagy standard székgörgők kerülnek forgalomba. Ezek egyszínűek, jellemzően feketék. Egyes gyerekszékeknél lehetnek színesek, vagy orvosi, egészségügyi székeknél fehér vagy világosszürke. Elsősorban szőnyege, padlószőnyegen használatosak. De használhata műgyanta vagy linóleumos padlón is. Parkettás felületeken a használatukat kevésbé javasoljuk, mert összekarcolják azt.

A másik nagy kategóriája az irodaszék görgőknek az ún. parkettagörgők. Ezeket kifejezetten érzékeny felületre - mint a parketta - ajánlják a székgyártók. A normál görgőktől annyiban különböznek, hogy a székgörgő futófelületén található egy speciális bevonat, ami antisztatikus tulajdonságú. Ugyanis az irodaszékek, forgószékek a napi használat következtében statikusan feltöltődnek. Ez odavonzza a port, és a porszemcsék megtapadva a görgő felületén, összekarcolják a parkettát. Azonban a parkettagörgőknél a székgörgő futófelületének anyaga miatt ez a statikus feltöltődés nem jön létre, így nem tapadnak hozzá a porszemek, és így nem karcolják össze a parkettát. Így működik a parketattagörgő.

A harmadik, kisebb, de fontos székgörgő család az ESD székgörgők. Ezek a speciálisan kialakított ESD minősítésű székekhez használatos székalkatrészek. Lényegük, a görgők a székben a használat során keletkező statikussságot levezetik, így az érzékeny elektornikus termékek gyártása során azoknak nem adják az elektromos töltést.

 

Székgörgők osztályozása méreteik szerint

Az irodaszékekhez használatos görgők többféle, egymástól eltérő mérettel készülnek. A görgőknél az egyik legfontosabb méret, az ún, csapméret. A lábcsillag és a szék görgője egy fém csaprésszel kapcsolódik egymáshoz. Ez a csap biztosítja, hogy a görgő ne esssen ki a lábcsillagból, ugyanakkor segíti a tengely körüli forgást. Az idők során az egyes székgyárak különböző csapméretet kezdtek el használni. Régebben a székgörgő csapátmérője 8 mm volt, ezt követte a 10 mm-es csap, míg napjainkban már jellemzően a 11 mm-es csapátmérőjű görgők használatosak. Így ha a meghibásodott székgörgőt szeretné kicserlni, első lépésben mindig ellenőrizni kell a székgörgő csapátmérőjét. Ehhez készítettünk egy segédanyagot, amivel Ön is egyszerűen meghatározhatja a csapátmérőt akkor is, ha nem áll rendelkezésére tolómérő. Segítség: a csapátmérő meghatározása >>

 

Székgörgők karbantartása

A székgörgők karbantartást alapvetően nem igényelnek. Azonban használat közben a görgők tengelyére a padozatról hajszálak, szövetszálak tekeredhetnek fel. Ezek mennyisége idővel jelentősen megnövekszik, és így mintegy lefeszítik a két félkereket a tengelyről. Ezért érdemes néha ezeket csipesszel eltávolítani.

 

Irodai szék gázliftek

Gyakori elnevezések: gázlift, gázteleszkóp, gázpumpa

Lábcsillagok

Gyakori elnevezések: lábcsillag, csillagláb, csillagtalp, pókláb

 

 

Ülésvasalatok

Gyakori elnevezések: ülésvas, székvas, hintafunkció, hintamechanika, piesztra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azonnali információkérés székalkatrészekkel, székjavítással kapcsolatban

Kérdése van valamelyik irodaszék alkatrész méretével, kialakításával, szállítási idejével kapcsolatban? Vagy a székalkatrész cseréjével kapcsolatban szeretne segítséget kérni?  Vagy az átvételi lehetőségekről szeretne pontosabb információkat kérni?

Bármi is legyen a kérdése, a lenti üzenetküldő űrlap segítségével azonnal elküldheti nekünk a kérdését. Amennyiben megadja telefonszámát, azon is tudjuk tájékoztatni, így nem kell az idejét a bejövő emailek figyelésével töltenie. A "*" jelölt mezők kitöltése kötelező, annak érdekében hogy kapcsolatba tudjunk lépni Önnel. Az űrlaphoz csatolhat képeket is. Ebben az esetben kérjük, hogy lehetőleg kisméretű képeket küldjön, hogy biztosan átjöjjön a rendszereken.

Amennyiben telefonon szeretne velünk kapcsolatba lépni, úgy kérjük hívja a +36 30 760 2655 telefonszámot hétfőtől csütörtökig 8 - 12 óra között.

Kérjük válassza ki, milyen témakörben szeretne információt kérni

 

Amennyiben a kapcsolatfelvételhez az űrlapot használja, biztos lehet benne, hogy adatait bizalmasan kezeljük, és soha nem adjuk át másnak. És abban is biztos lehet, hogy hírlevelet, akciós ajánlatokat sem fogunk küldeni az itt megadott adatok alaján. A SzékSzerviz webáruházunk Általános Szerződési Feltételeit és az Adatkezelési Tájékoztatónkat megnézheti közvetlenül is, az alábbi linkeken.

 

Általános szerződési feltételek >> Adatkezelési tájékoztató >>