TOP termékek

GYORS Házhozszállítás

tábla

Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Eredeti gyári székalkatrészek székjavításhoz. Óriási raktárkészlet, gyors szállítással, székjavítás segítség részletes videókkal. Mi Partnere vagyunk elromlott irodaszéke megjavításához!

+36 30 760 2655 | Ügyfélszolgálat telefonos elérhetősége: hétfőtől -csütörtökig 8.00 - 12.00 |  info@te96bt.hu

SzékSzerviz Blog

Kínai fotelkarfák méretválasztéka

Tóth Gábor
Tóth Gábor
2020.03.06 12:48
Kínai fotelkarfák méretválasztéka

Az egyszerűbb és néha a drágább vezetői foteleknél előfordul, hogy használat közben a műanyag karfa eltörik. Mivel ezeknél a foteleknél a karfa tartja egyben az ülőlapot és a háttámlát, a karfa törése esetén használhatatlanná vállnak. Ilyenkor azonnal felmerül, hogy ki kellene cserélni, illetve ha már csere, akkor mindjárt egy erősebbre, akár fém karfára is. Meg lehet ezt valahogy oldani? A mostani blog bejegyzésemben ezt a témát vizsgálom meg közelebbről.

A fotelkarfa szerepe

Az egyszerűbb vezetői fotelek általában a "nagy vízen túlról" származnak. Mivel sokat kell utazniuk, hogy Magyaroszágra érkezzenek, célszerű minél kisebb csomagolásban szállítani őket. Ezért mindent optimalizálva, és a legkisebb méretre törekedve, a hagyományos egypalástú (azaz az ülőlap és a háttámla egy rétegelt lemezből készül idompréseléssel) fotelekhez képest szétbontva kerülnek gyártásra. Így az ülőlap és a háttámla két különálló elemre válik szét. Így amikor egy ilyen fotel összeszerelünk, az ülőlapot és a háttámlát csak a fotelkarfa köti össze. Mint látja, a karfa nemcsak arra a célra szolgál, hogy a kezünket pihentessük rajta, hanem a vezetői székek fontos szerkezeti eleme is.

Kerestem Önnek pár példát vezetői fotelekre, hogy Ön is lássa a különbséget. Ráadásul szövetes, textilbőrös, sőt valódi bőrrel készült foteleket is kerestem, ugyanis ez a két koncepció minden szegmensben megtalálható. A fotelek megismeréséhez csak  kattintson a linkre, és megnyíló új ablakban máris megtalálja a jellemző fotelt.

Egypalástú, európában gyártott vezetői fotelek

Külön ülőlapos és háttámlás vezetői fotelek

Gamma-P szövetes vezetői fotel >> Modus szövetes vezetői fotel >>
Big Star textibőrös vezetői fotel >> Montgomery textilbőrös vezetői fotel >>
Curioso Wood vezetői bőrfotel fa karfával és lábcsillaggal >> Hawaii vezetői fotel valódi bőrrel >>

 

Mint látja, ezek a karfák komoly szerephez jutnak a vezetői fotel használhatósága során. Ráadásul folyamatosan extrém terhelést is kapnak, hiszen a leülés, felkelés során általában a kezünkkel még kifelé is nyomjuk őket. Így többirányú erő hat rájuk, ami egy idő után a törésükhöz vezet. Így a karfa pótlása elngedhetetlen.

Azonban a fotelkarfa pótlása nem is olyan egyszerű feladat. Bár a forgószékeknél, vezetői foteleknél a székalkatrészek nagy része szabványos, méretekkel, csere-kompatibilisen működik, addig az a fotelkarfáknál sajnos nem mondható el. Itt mindenki eltérű kialakítású, méretezésű karfát használ. Ráadásul a fotelgyártók még a különböző modellekhez is különböző karfákat használnak. Így a fotelkarfák beazonosítása elég nehezen megoldható feladat. Éppen ezért, ha a karfa eltörik, akkor azt csak az eredeti, gyári karfával lehet pótolni.

 

Akkor nem is lehet megoldani a törött fotelkarfa cseréjét?

Fotel karfa jellemző méretei

Szerencsére azért van rá esély, hogy a törött karfa pótolható legyen. A Magyarországon legnagyobb számban forgalmazott vezetői fotelekhez tartozó karfákat már be tudjuk szerezni, ha szüksége van rá.

Azonban ehhez első lépésben be kell azonosítani a fotelkarfát. Ehhez először is mérni kell. Mivel a ránézésre hasonló karfák is eltérő méretűek lehetnek, először meg kell határozni a felfogatási pontok távolságát. Ezt célszerű a még éppen maradt karfán megtenni. A fotel karfát négy méret jellemzi, ezeket kell nagyon pontosan megmérni. Az "A, B, C, D" méretek a felfogatási pontok távolságát jelentik, és nem a felfogatási pontokat jelentik.

Az A, B, C, D  paraméterek pontos meghatározása után, nézze át az alábbi táblázatot. Ha talál olyan karfát, aminek minden mérete megegyezik, akkor már csak azt kell megnézni, hogy jobbos vagy balos karfára van szüksége. Ezt úgy tudja eldönteni, hogy ha a fotelben ül, akkor melyik kezéhez esik a törött karfa. Ha a jobbhoz, akkor jobbos karfa a megoldás, ha a bal kezéhez, akkor értelemszerűen balos karfára van szüksége.

 

Fotel karfa méretek

 

Talált közöttük megfelelőt? Ha igen, akkor azt nagy valószínűséggel be tudjuk szerezni Önnek. Ennek az átfutási ideje kb. 2 hét szokott lenni. A karfa aktuális áráról kérhet árajánlatot az info@te96bt.hu email címünkön. Ehhez kréjük tüntesse fel, melyik típus lenne (pl: LGA 68) és hogy egy komplett pár, vagy jobbos, vagy balos kivitel érdekelné. Ezután 1-2 nap alatt küldjük az aktuális árajánlatot.

 

Tudok-e erősebb fotel karfát rendelni?

Mint látta, a fotel karfáknál meghatározó szerepe van a méreteknek. Ezért van az, hogy csak a gyári karfával lehet helyettesíteni. Azonban azt tartsa szem előtt, hogy mivel ugyanolyan gyári a fotel karfa, mint ami eltört, a teherbírása, kivitele pontosan megegyezik vele. Mivel szerettünk volna erősebb karfát ajánlani Önnek, kértünk árajánlatot sok lakatosipari cégtől, hogy mi lenne, ha fémből állítanák elő. Azonban erre olyan magas árakat kaptunk, hogy nincsen érteme sajnos foglalkozni vele.

 

Mit tehetek, hogy minél tovább tudjam használni a fotelkarfát?

Ha odafigyel a fotel, illetve a karfa használatára, akkor meg tudja növellni az élettertamát. Az első, egyszerű feladat, hogy a fotel karfát tartó csavarokat rendszeressen húzza ét. Így megakadályozza a lötyögését, ami gyorsabb törést eredményezhetne. Ittetve figyeljen arra is, hogy a felállás, vagy leülés során a fotel karfát mindig csak függőlegesen terhelje, azaz semmikép se nyomja ki oldarinyányban. A kezdetekkor ezt nem olyan könnyű megszokni, de ha odafigyel rá, akkor ez egy idő után autómatikussá válik.