Gázlift cseréjének lépései

Gázlift cseréjének lépései

Webáruház / Gázliftek

Termék leírása:

Ismerje meg, hogyan tudja egyszerűen és gyorsan, szakember segítsége nélkül kicserélni irodaszékének, foteljének meghibásodott gázliftjét.

 

Ezért összeállítottunk az Ön számára egy részletes ismertetőt, különféle módszerekkel, sok fázisfotóval és részletes leírással a gázliftek egyszerű  és gyors cseréjéhez.

 

Javasoljuk, hogy mielőtt nekilát a meghibásodott gázliftjének a cseréjéhez, olvassa el a "Méretek és termékinfó" gombra kattintva.

.

Cikkszám:
GL-CSERE
Tulajdonságok:

A gázliftek típusainak és cseréjének bemutatása

A gázliftek feladata az irodaszékek, bőrfotelek fokozatmentes magasságállítása. Erre a feladatra több különböző méretű gázlift használható. Ezek mérete függ a szék típusától, a felhasznált egyéb székalkatrészek méretétől.


De miből is áll össze egy gázlift?

Nézzük át alaposan, hogy milyen elemekből is áll össze a gázlift. Így egyszerűbben megismerheti működési elvét. Azt még most, az elején célszerű tisztázni, hogy az egyes elemek külön-külön nem beszerezhetőek. Mivel a legtöbb gyártó a gázliften belül méreteiben eltérő elemeket használ, így azok egymással nem kompatibilisek. Ezért lehet csak egyben, egy elemként kicserélni a gázliftet.

Gázlift, gázteleszkóp felépítése és működése


A gázlift vagy gázteleszkóp elemei:

1. Gázlift kinyomótengelye

A szék magasságállításáért ez az alkatrész a felelős. Működési elve megegyezik egy hidraulikus munkahengerrel. A tengely végén található gomb (bal oldali kis zöld gomb) benyomásával működtethetjük. A szék magasságállító karjának használatával ezt a gombot nyomjuk be.

 

2. Távtartó gumigyűrű

Ez az apró alkatrész felelős a gázteleszkóp puha működéséért, hogy a legalacsonyabb helyzetben is komfortosan legyen a szék használható.

 

3. Lapos alátétek a golyós kosárral

A szék a terhelést ezeken az elemeken át adja át a gázlift tubusénak, valamint ezek az alkatrészek teszik lehetővé a könnyű forgó mozgást.

 

4. Gázlift tubus

Ez az elem szolgálja az egyes elemek összefogását, illesztését, valamint ez az elem adja át a felhasználásból adódó összes terhelést a lábcsillagnak.

 

5. Végalátét és biztosító gyűrű

Ezek a kis alkatrészek biztosítják azt, hogy az irodaszék felemelésekor a gázlift egyes elemei ne csússzanak szét függőleges irányban.

 

Ezek után mostmár tekintsük át az egyes konkrét gázlift típusokat. Ezek között több eltérő modellt is találunk. Ezek átmérőben nem, csak a hosszukban különböznek egymástól.

Általában elmondható, hogy a főnöki székekhez, bőrfotelekhez a rövidebb, míg munkaszékekhez, operatív székekhez hosszabb gázlift használható. A magasabb munkafelületek eléréséhez, általában az ipari székekben magasított gázliftek használatosak, általában állítható magasságú lábtartó gyűrűvel együtt.


Gázlift vezetői fotelekhez

Ahhoz, hogy az íróasztal mögött ülve kényelmesen tudjon dolgozni, szükséges az ülés magasságának a szabályozása. A vezetői bőrfotelekbe általában rövid gázlift kerül a foteleknél használt hintafunkció miatt.

 

Gázlift forgószékhez

Az irodaszék "lelke" a gázlift. Ezért ennek az alkatrésznek a meghibásodása nagymértékben rontja az üléskomfortot. Tönkremenetele megakadályozza az irodaszék magasság állításának lehetőségét. Léteznek hagyományos, fekete tubusrésszel, ezek általában műanyag, harmonikaszerű gázlidtburkolattal vannak ellátva. Létezik fényes, krómozott változat is. Ezek nem kapnak burkolatot, szabadon látszanak.

Hogy tönkrement a gázlift, észrevehetjük arról is, hogy kifolyt belőle a hidraulikaolaj, így a gázlift alja és a burkolat olajos lesz.

 

Magasított gázlift

A hagyományos gázlifteknél hosszabb teleszkóp. Használatát munkapultokhoz, magasított asztalokhoz ajánljuk. Használatával szükségtelenné válik az ülésmagasító ring használata. Elsősorban ipari székeben használatos, de előfordul bárszékekben is.


Gázlift működési elve

A gázteleszkóp működési elve elég egyszerű. Vegyük sorba, hogyan is működik a gázlift.

Mint már bizonyára észrevette, a gázlift keskenyebbik végén egy műanyag gomb van. Ez a műanyag gomb vezérli a gázliftet. Vizsgáljuk meg hogyan.

- az ülésvas karjának a meghúzásával a vezérlőgombot benyomjuk

- ekkor a gázliften lévő szelepet kinyitjuk

- ha a széken nem ül senki, akkor a gázliftben levő nyomás széttolja a szerkezetet, így a szék emelkedik

- ha ráül a székre és a mozgatókarral benyomja a vezérlőgombot, ismét kinyit a szelep. Mivel az Ön testsúlya nagyobb, mint a gázliftben keletkező nyomás, a szerkezet összezárul, így a szék leereszkedik

- abban a pillanatban, ha a mozgatókart elengedi, elzáródik a szabályzószelep, és a gázlift megáll az adott pillanatban levő helyzetében

- így lehet szabályozni a fokozatmentes magasságállítást


Gázliftek jellemző meghibásodásai

A gázliftek többféle módon hibásodhatnak meg, illetve vehetjük észre meghibásodásukat. Vegyük sorra, mik is lehetnek ezek.


1. Olajfolyás

A széken ülve azt tapasztaljuk, hogy hirtelen lecsúszik az ülőlap, lecsökken az ülésmagasság. Ezt a hibát gázlift szelepének átszakadása okozza. Ilyenkor a padlón, szőnyegen egy olajfoltot találunk a szék alatt.

Bizonyos esetekben az olaj elfolyása nem hirtelen, hanem szakaszosan történik meg. Ezt csak úgy vehetjük észre, ha a széket megfordítjuk. Ilyenkor csak a gázlift alján látszik az olajfolt, illetve a sok rátapadt szösz, ami a padlóról, szőnyegről ráragad.


2. Folyamatos működés

Ez a folyamat azt jelenti, hogyha a székre ráül, akkor az a mozgatókar használata nélkül leereszkedik. Ha pedig felkel a székről, akkor magától felemelkedik a forgószék.

Ez a hibajelenség nem feltétlenül a gázlift meghibásodásából fakad. Az ülés alatti tartó vasszerkezet meghibásodása, törése, elrepedése is kiválthatja ezt a jelenséget. Ugyanis ilyenkor a gázlift vezérlőkarja folyamatosan benyomott állapotban, a szelep viszont kinyitott állapotban van. Így az a jelenség játszódik le, mintha folyamatosan működtetnénk a szelepet.


3. A gázlift nem emelkedik

Ha a vezérlőszelep elromlik, vagy a gázliftben megszűnik a nyomás, a gázlift nem képes működni. Így a súlyunk alatt még lesüllyed, de mivel nincs nyomás, felemelkedni már nem tud.

Bármelyik hibajelenséget tapasztaljuk is mindenképpen szükséges közbeavatkozni. Mivel a gázlift a szerkezetéből adódóan nem javítható, mindenképpen cserére szorul. De hogyan is történik meg ez?


A gázlift cseréje

A gázlift cseréje előtt vizsgáljuk meg az alkatrész kialakítását. Mint már bizonyára észrevette, a gázlift alsó és felső része kúpos kialakítású. Ugyanez a kúpos kialakítás figyelhető meg a forgószék vagy bőrfotel lábcsillagában, illetve az ülésvasban is. Így könnyen látható, hogy ezek az elemek csak egymásba vannak csúsztatva, és a rögzítést a súrlódási erő adja.

Ezért az elromlott gázlift kivételénél is ennek megfelelően kell eljárnunk.


1. Gázteleszkóp kivétele az ülésvasból

Összeállítottunk az Ön számára egy részletes, képekkel ellátot szerelési útmutatót. Ennek segítségével Ön is könnyen, szakember segítsége nélkül kicserélheti a meghibásodott alkatrészt. Ha a képre kattint, az kinagyítva, új ablakban nyílik meg, hogy részletesen is tanulmányozhassa az alkatrészcsere fázisait.

 

Csavarlazító spray befújása a gázlift kivételéhez

 

 

Mivel az alkatrészek kúpos kialakításúak, az idők során és a használat hatására nagyon össze szoktak szorulni. Így a szétszerelésük megfelelő eszközöket és erőnlétet igényel.

Először is fektessük a széket az oldalára. az ülésvas és a gázlift csatlakozásába fújjunk csavarlazító folyadékot, és várjunk pár percig. Ez az anyag a két elem közé behatolva csökkenti a súrlódást, így segítve a gázlift kivételét.

 

 

 

Gázlift kicsavarása az ülés alatti vasalatból svédfogó segítségével

 

Ezután az ülésvas alatt, a gázlift fényes részénél, fogjuk meg erősen egy nagyobb svédfogóval. Mozgassuk föl-le váltakozva a fogót, míg a kúpos részek szét nem csúsznak. Segítségképpen kérjünk meg valakit, hogy a szék felső részét tartva segítsen ellentartani a művelet során.

Ha az ülésvasból már kicsavartuk a gázliftet, következhet a lábcsillagból való eltávolítása. Erre két lehetőség is kínálkozik:

 

 

 

 

Gázlift vagy gázteelszkóp kiforgatása a lábcsillagból svédfogó segítségével

 

 

Az első megoldás, ha svédfogó és a segítségünk közreműködésével az ülésvasnál már megismert módon csavarja ki a gázteleszkópot a lábcsillagból. Fogja meg erősen a svédfogóval a teleszkópot, és csavarja jobbra-balra, míg a gázlift és a lábcsillag szét nem csúszik.

 

 

 

 


Gázlift, gázpumpa kiütése a lábcsillagból egy kalapáccsalHa ezzel a módszerrel nem sikerül a gáztelszkóp kivétele, következhet a másik módszer. A már ismertetett módon fújja be csavarlazítóval a lábcsillag és a teleszkóp csatlakozását. Várja meg, amíg a szer kifejti hatását.

Fejjel lefelé helyezze a lábcsillagot egy rossz asztalra, vagy egy fa alátétlemezre. Ezután egy közbülső fadarab segítségével mérjen nagyobb ütéseket a gázlift közepére, míg az ki nem esik a lábcsillagból.

Figyelem! Azért, hogy a baleseteket elkerülje, fogja meg a gázliftet egyik kezével. Így amikor az az ütés hatására kiesik a lábcsillagból, nem eshet a lábára, illetve nem teszi tönkre a padlót.

 

 


Gázlift karbantartása

A gázteleszkóp karbantartást nem igényel. A megfelelő használattal azonban jelentősen megnövelheti annak élettartamát. Ehhez használat közben ügyeljen az alábbiakra:

- ne ugorjon bele nagy lendülettel a forgószékébe. Így elkerülheti a hirtelen jelentkező nagy nyomást, és ezzel a tömítás tönkremenetelét

- Ne engedje le a gázliftet a legalsó pozícióba, mert az ott esetleg megragadhat, és a tömítőgyűrű tönkremegy.

Keresés az oldalon!
Vásárlói vélemények
„Kedves Székszervíz! Tegnap megkaptam a lábcsillagot. Ma reggel már ki is cseréltem azt. Szuper lett! Nagyon elégedett vagyok a termékkel. A honlapon talált leírás alapján egyedül tudtam kicserélni a törött elemet az újra. Tolómérőm nem volt, így a görgőátmérő lemérésére a papíros trükköt használtam a honlapjukról. Köszönöm, hogy ilyen gyorsan segítettek az alkatrésszel a probléma megoldásában. u.i: Vicces, hogy először ki akartam dobni a széket, de most már örülök, hogy ezt nem tettem meg. :))”
- Kaposi Attila
a Erősített alumínium lábcsillag nevű termékünkről
„Sikerült kicserélni mind az öt görgőt és azóta szuperül funkcionál. Sokat segített a görgőcserére vonatkozó leírásuk.”
- Markó Ágnes
„... nagyon örülök annak,hogy cégük kis oktatóanyagának segítségével a javítás problémamentes volt!”
- Farkas Endre Aladár
a Ázsia Plusz ülésvasalat nevű termékünkről

Pénzvisszafizetési garancia

Most kockázat nélkül rendelhet irodaszék alkatrészt!

Ön szeret utazni és jókat enni?

Látogasson el különleges Fűszeráruházunkba, ahol rengeteg különlegesíz vár Önre!

ISMERJEN MEG BENNÜNKET

TÉ '96 Bt. Irodabútor és Irodaszék Stúdió
Adószám: 20501211-2-03 Cégjegyzékszám: 03-06-105977
6000 Kecskemét, Külső-szegedi út 136.
E-mail:info@te96bt.hu
Új üzletünk:
Irodabútor Centrum és SzékSzervíz:
6000 Kecskemét, Külső-szegedi út 136.
Nyitva: Hétfőtől - Péntekig 8.00 - 16.00 óráig
Telefon: 76/417-732, 30/760-26-55
E-mail:info@te96bt.hu

CIB

Elfogadott kártyatípusok

SimplePay

Látogassa meg a Szekszerviz.hu webüzletet a ShopManian

OK

Hogy jobb élményt nyújthassunk, sütiket (cookie-kat) használunk. További információ