Székalkatrész, pótalkatrész kiválasztása

Székalkatész kiválasztása

 

Összeállítottunk az Ön számára egy anyagot, hogy minél egyszerűbben és gyorsabban beazonosíthassa a meghibásodott alkatrészt. Készítettettünk egy rajzot is, hogy egyszerűbb legyen Önnek eligazodni az egyes szakszavak, a különféle székalkatrészek elnevezései között.

 

 

SzékSzerviz - irodaszék, forgószék bontott rajza a székalkatrészek beazonosításához

(a nagyításhoz kattintson a képre)

 

 

A rajzon szereplő székalkatrészeket beszámoztuk, hogy minél egyszerűbb legyen a beazonosításuk. Vegyük őket sorjában.

 

 

1. Háttámla

Sokféle kialakítású és formájú irodaszék háttámla létezik. A meghibásodásuk nem jellemző

 

 

2. Ülőlap

Az ülőlapokból is sokféle kialakítás és méret létezik. Jellemző meghibásodás a műanyag ülőlap törése. Ezt javítani nem lehet, csak cserélni. Ehhez ajánljuk a rendkívül erő, rétegel falemez ülőlapjainkat.

irodaszék és tárgyalószék ülőlapok >>

 

 

3. Háttámla rögzítő alátét

Ennek az elemnek a meghibásodásra, tönkremenetele nem jellemző. Ha mégis történik vele valami, csavarboltokban könnyen pótolható.

 

 

4. Marokcsavar háttámlához

A háttámla mozgatását és rögzítését lehetővé tevő székalkatrész. Használat közben általában a menet szokott berágódni, tönkremenni. Megoldást a cseréje jelenti. A marokcsavar menethosszúsága tipusonként változó, ezért célszerű a pót-marokcsavar menetes részét méretre vágni a biztos rögzítéshez.

Marokcsavar szék háttámla rögzítéséhez >>

 

 

5. Normál könyökszerkezet

Ez az elem biztosítja az összeköttetést az ülőlap és a háttámla között. Segítségével rögzíthető a hátlap, és segítségével tudjuk beállítani a háttámla dőlésszögét. Mivel ez a székalkatrész folyamatosan nagy igénybevételnek van kitéve, könnyen meghibásodhat. Jellemző meghibásodás a rögzítő elem megcsavarodása, elhajlása.

 

Előfordulhat a dőlésszög-állítól amellák kopása, törése, ilyenkor nem lehet a háttámla dőlésszögét beállítani, rögzíteni. Olykor előfordul, hogy az oldalsó, rögzítő marokcsavar az erős meghúzástól kiszakad a műanyag házából. Ilyenkor csak elforog, és nem rögzíti, szorítja össze a lamellákat. A meghibásodott elem cseréje szükséges.

komlett könyökszerkezet irodaszékhez >>

oldalsó marokcsavar könyökszerkezethez >> 

 

 

6. Fix könyökszerkezet

Ez a megoldás általában nagyon egyszerű székeknél, leginkább gyerekszékeknél fordul elő. A feladata csak a háttámla rögzítése, annak dőlésszögét nem lehet állítani. Ennek az alkatrésznek sem jellemzője a meghibásodás.

 

 

7. Műanyag burkolat fix könyökhöz

Szerepe, feladata ennek az elemnek csak a fix könyökszerkezet takarása, burkolása.

 

 

8. Alátét ülőlap alatti marokcsavarhoz

Fémből készült alátét, mely egít eloszlatni az ülőlap rögzítéséhez szükséges szorítóerőt. Meghibásodás nem jellemzi. Ha mégis történik vele valami, csavarboltokban könnyen pótolható.

 

 

9. Ülőlap alatti marokcsavar

A könyökszerkezetet ennek a marokcsavarnak a segítésével lehet az ülőlaphoz rögzíteni. Áltaában szorosan meg kell húzni, hogy a könyök ne mozogjon el. Ettől az erős meghúzástól idővel elkophat, tönkremehet a marokcsavar menete. Ilyenkor szükségessé válik az alkatrész cseréje. A marokcsavar menethosszúsága tipusonként változó, ezért célszerű a pót-marokcsavar menetes részét méretre vágni a biztos rögzítéshez.

 

 

10. Gázlift

Soféle néven ismert szerkezet. Hívják még gázpumpának, gázteleszkópnakA gázlift biztosítja az összeköttetést a lábcsillag és az ülőlap között. Segítségével állítható az irodaszék, forgószék, vagy vezetői bőrfotel magassága. Mivel rendkívül nagy igénybevételnek van kitéve, gyakori a meghibásodása. Ilyenkor általában a tömítései átszakadnak. A gázlift használat közben leenged, vagy lamegy, és nem lehet a magasságát állítani többé.

 

A kezdődő meghibásodásra utaló jel, ha a gázlift alsó fele olajossá válik. Az alkatrész meghibásodásakor csak a komplett gázlift cseréje jelent megoldást. Mivel a gázlift hosszúsága alapvetően meghatározza a szék magasságállítási lejhetőségét, csere esetén gondosan ellenőrizze le a méreteit

gázliftek választéka >>

 

 

11. Csavarorsó

Ennek az elemnek is a célja a lábcsillag és az ülőlap összekötése, valamint a szák magasságállításának a biztosítása. Az utóbbi pár évben ez az elem már műanyagból készült. Sajnos jellemző volt, hogy ez a műanyag menet használat közben elkopott, és a menet átszakadt. Ezért ez a megoldás manapság szinte teljesen megszűnz. Egy két gyerekszéknél, maximum 50 kg-os súlykorlátozással néha még felbukkan. 

 

 

12. Műanyag burkolat gálifthez

Ennek az elemnek csak díszítő, burkoló funkciója van. Jellemző meghibásodása a törés, ami akkor fordulhat elő, ha a gázlift hirtelen tönkremegy, és egy pillanat alatt "leesik" az ülőlap. Mivel ilyenkor reped vagy törik, csak cserével orvosolható a baj.

gázlift burkolat bemutatása >>

 

 

13. Műanyag burkolat csavarorsóhoz

A székalkatrész feladata a csavarorsó szerkezetének takarása és porvédelme. Mivel harmónikaszerű a kialakítása, agy a csavarorsó menetének átszakadása esetén sem szokott megsérülni.

 

 

14. Takaróelem

Ez a kis műanyag elem a csavarorsó és a lábcsillag találkozásának burkolására szolgál.

 

 

15. Lábcsillag

Ez az elem is több néven ismert. Hívják még csillagnak, csollaglábnak is. Anya fém vagy műanyag lehet. Napjainkban már szinte csak homogén, egy anyagból készült, öntött vagy a krómozott lábcsillagoknál hegeszett szerkezettel készül. Ez a székalkatrész szintén nagy igénybevételnek van kitéve, így gyakran eltörik vagy elreped.

 

A sokféle méret és kialakítás miatt ajánljuk, hogy a méreteket ellenörizzék le. A lábcsillag tartja a görgőket is, agy fontos, hogy olyan új lábcsillagot válasszon tönkremenetel esetén, amelyikbe áthelyezhetőek a mehlévő görgők. Ezért mielőtt kiválasztja az új műanyag vagy fám lábcsillagot, ellenőrizze le a meglévő székgörgők csapátnárőjét is.

 

Az alkatrész tönkremenetel esetén csarével javítható. A fém lábcsillagoknál sem javasoljuk az utólagos hegesztést. Ilyen alkalmakkor a hegesztéskor keletkező nagy hőtől a lábcsillag elvetemedik, eldeformálódik. Ilyenkor általában nem ér le egyszerre az öt görgő, így a nagyobb terhelés ismételt, gyors töréshez vezet.

lábcsillagok bemutatása >>

 

 

16. Görgők

A görgők szintén fontos elemei az irodaszékeknek, forgószékeknek. Ez az elem teremt kapcsolatot az irodaszék és a padló között. A székre ható terhelés az 5 görgőn keresztül kerül átadásra. Így nem meglepő, hogy ezek a kis székalkatrészek általában hamar tönkremennek, eltörnek. Csere esetén mindenképpen ellenőrizze le a görgők csapméretét, hogy az új görgők gondtalanul illeszkedhessenek a meglévő lábcsillagba.

 

Az új görgő kiválasztásánál a megfelelő csapméret kiválasztása mellet ügyeljen arra is, hogy milyen padozaton vannak használva. A szőnyegekhez, szőnyegpadlóhoz a standard görgők valók, míg parketta vagy egyéb kemény padozat Gress, gránit) esetén az ún. parkettagörgők ajánlottak.

irodaszékek görgőválasztékának bemutatása >>

 

 

Régebben az irodaszékek lábcsillagai több elemből készültek. A lábcsillag alapját képezte egy hegesztett fémváz (C) acél zártszelvényből. A zártszelvények végébe volt bedugva egy műanyag persely elem (D), ami a székgörgőket tartotta. Az acél fémvázat 5 különálló műanyag burkolóelem (A) takarta. A műanyag elemeket egy szintén műanyag rögzítőgyűrű (B) tartotta a helyén.

 

Mint látható, ez a megoldás sokféle elemből állt, melyek külön-külön is meghibásodhattak. Ezért ezeket a lábcsillagokat napjainkra szinte teljesen felváltotta az öntött lábcsillag. Ezek készülhetnek műanyagból, akár üvegszál erősítéssel, vagy fémből is.

Keresés az oldalon!
Vásárlói vélemények
„Köszönettel megkaptuk a rendelt alkatrészt, kicseréltük a gázliftet, ami tökéletesen működik. Köszönöm a segítséget!”
- Herold Krisztina
„Kedves Székszervíz! Tegnap megkaptam a lábcsillagot. Ma reggel már ki is cseréltem azt. Szuper lett! Nagyon elégedett vagyok a termékkel. A honlapon talált leírás alapján egyedül tudtam kicserélni a törött elemet az újra. Tolómérőm nem volt, így a görgőátmérő lemérésére a papíros trükköt használtam a honlapjukról. Köszönöm, hogy ilyen gyorsan segítettek az alkatrésszel a probléma megoldásában. u.i: Vicces, hogy először ki akartam dobni a széket, de most már örülök, hogy ezt nem tettem meg. :))”
- Kaposi Attila
a Erősített alumínium lábcsillag nevű termékünkről
„2017.09.06. A mai napon megkaptam az önöktől rendelt árut. Az alkatrészeket kicseréltem. Ezzel a gázlifttel a szék sokkal magasabbra tudom állítani, mint az előzővel, ami nekem roppant előnyös a testmagasságom miatt. Az eredménnyel és az alkatrészekkel maximálisan meg vagyok elégedve! Köszönöm a segítségüket úgy alkatrész, mint szerelési útmutató tekintetében! További eredményes üzletmenetet kívánok önöknek!”
- B. László
a Gázteleszkóp forgószékhez nevű termékünkről

Pénzvisszafizetési garancia

Most kockázat nélkül rendelhet irodaszék alkatrészt!

Ön szeret utazni és jókat enni?

Látogasson el különleges Fűszeráruházunkba, ahol rengeteg különlegesíz vár Önre!

ISMERJEN MEG BENNÜNKET

TÉ '96 Bt. Irodabútor és Irodaszék Stúdió
Adószám: 20501211-2-03 Cégjegyzékszám: 03-06-105977
6000 Kecskemét, Külső-szegedi út 136.
E-mail:info@te96bt.hu
Új üzletünk:
Irodabútor Centrum és SzékSzervíz:
6000 Kecskemét, Külső-szegedi út 136.
Nyitva: Hétfőtől - Péntekig 8.00 - 16.00 óráig
Telefon: 76/417-732, 30/760-26-55
E-mail:info@te96bt.hu

CIB

Elfogadott kártyatípusok

SimplePay

Látogassa meg a Szekszerviz.hu webüzletet a ShopManian

OK

Hogy jobb élményt nyújthassunk, sütiket (cookie-kat) használunk. További információ