Székalkatrész lexikon székjavításhoz

 

Tóth Gábor székjavítási spacialista, SzékSzerviz

A Nagy Székalkatrész Lexikon szerzője:

Tóth Gábor
SzékSzerviz ügyvezető
székjavítási specialista

Napjainkban az irodaszékek, forgószékek egyre bonyolultabb szerkezetekké válnak. Egyre nagyobb a tudásuk, sokféle képpen lehet beállítani, akár a munkavégzési szokásoknak megfelelően, akár a felhasználó testalkatához illeszkedően. Ez pedig azt eredményezi, hogy-egy irodai szék egyre nagyobb számú alkatrészből épül. fel. Ezek megnevezése ráadásul gyártónként változhat is. Ezért elkészítettem a Nagy Székalkatrész Lexikont, hogy ezzel is segítsek eligazodni Önnek a székalkatrészek világában.

A lexikonok általában betűrendben készülnek, de meglátásom szerint egyszerűbb az székalkatrészek áttekintése, ha ezeken a székalkatrészeken inkább az irodai széken való elhelyezkedésük szerint haladunk végig.

Székalkatrész Lexikon tartalomjegyzék

Székgörgő Lábcsillag
Gázlift Ülésvasalat
Ülőlap Könyökszerkezet
Karfa Háttámla
Deréktámasz Fejtámla

 

Székgörgők

A székgörgők feladata a terhelés átadása a padló. Így egyes esetekben jelentős tehelést kapnak, amitől eltörnek, vagy a kerék leválik a csaprészéről. Másik feladatuk a székkel történő helyváltoztatás biztosítása. A székgörgő nem javítható székalkatrész, így meghibásodása esetén az egész görgőt cserélni kell.

 

A székgörgő gyakori nevei

A székgörgőket az egyes gyártók, valamint a hétköznapi élet számtalan elnevezéssel illeti, bár ugyanezt a székalkarészt jelöli. Így a gyakori nevei a következőek: görgő, székgörgő, irodai szék görgő, forgószék görgő, fotelgörgő, parkettagörgő, kerék, szék kerék, bútorgörgő

 

Székgörgők csoportosítása felhasználásuk szerint

A székgörgők három nagyobb csoportba oszthatóak, ami meghatározza a felhasználási terüleket. Legnagyobb darabszámban a normál, vagy standard székgörgők kerülnek forgalomba. Ezek egyszínűek, jellemzően feketék. Egyes gyerekszékeknél lehetnek színesek, vagy orvosi, egészségügyi székeknél fehér vagy világosszürke. Elsősorban szőnyege, padlószőnyegen használatosak. De használhata műgyanta vagy linóleumos padlón is. Parkettás felületeken a használatukat kevésbé javasoljuk, mert összekarcolják azt.

A másik nagy kategóriája az irodaszék görgőknek az ún. parkettagörgők. Ezeket kifejezetten érzékeny felületre - mint a parketta - ajánlják a székgyártók. A normál görgőktől annyiban különböznek, hogy a székgörgő futófelületén található egy speciális bevonat, ami antisztatikus tulajdonságú. Ugyanis az irodaszékek, forgószékek a napi használat következtében statikusan feltöltődnek. Ez odavonzza a port, és a porszemcsék megtapadva a görgő felületén, összekarcolják a parkettát. Azonban a parkettagörgőknél a székgörgő futófelületének anyaga miatt ez a statikus feltöltődés nem jön létre, így nem tapadnak hozzá a porszemek, és így nem karcolják össze a parkettát. Így működik a parketattagörgő.

A harmadik, kisebb, de fontos székgörgő család az ESD székgörgők. Ezek a speciálisan kialakított ESD minősítésű székekhez használatos székalkatrészek. Lényegük, a görgők a székben a használat során keletkező statikussságot levezetik, így az érzékeny elektornikus termékek gyártása során azoknak nem adják az elektromos töltést.

 

Székgörgők osztályozása méreteik szerint

Az irodaszékekhez használatos görgők többféle, egymástól eltérő mérettel készülnek. A görgőknél az egyik legfontosabb méret, az ún, csapméret. A lábcsillag és a szék görgője egy fém csaprésszel kapcsolódik egymáshoz. Ez a csap biztosítja, hogy a görgő ne esssen ki a lábcsillagból, ugyanakkor segíti a tengely körüli forgást. Az idők során az egyes székgyárak különböző csapméretet kezdtek el használni. Régebben a székgörgő csapátmérője 8 mm volt, ezt követte a 10 mm-es csap, míg napjainkban már jellemzően a 11 mm-es csapátmérőjű görgők használatosak. Így ha a meghibásodott székgörgőt szeretné kicserlni, első lépésben mindig ellenőrizni kell a székgörgő csapátmérőjét. Ehhez készítettünk egy segédanyagot, amivel Ön is egyszerűen meghatározhatja a csapátmérőt akkor is, ha nem áll rendelkezésére tolómérő. Segítség: a csapátmérő meghatározása >>

 

Székgörgők karbantartása

A székgörgők karbantartást alapvetően nem igényelnek. Azonban használat közben a görgők tengelyére a padozatról hajszálak, szövetszálak tekeredhetnek fel. Ezek mennyisége idővel jelentősen megnövekszik, és így mintegy lefeszítik a két félkereket a tengelyről. Ezért érdemes néha ezeket csipesszel eltávolítani.

Webáruház készítés
net-plaza.hu arradar.hu olcsobbat.hu