Ülésmozgató vasalat cseréjének a lépései

Ülésmozgató vasalat cseréjének a lépései

Webáruház / Ülésvasak

Termék leírása:

Szeretné megtudni, hogyan cserélje ki a tönkrement ülésvasat irodaszékében, forgószékében vagy bőrfotelében? Olvassa el oktató anyagunkat, és egyszerűen, akár szakember segítsége nélkül is kicserélheti a meghibásodott székalkatrészt. Anyagunkban sok képpel, munkafázis fotókkal segítjük a székalkatrész cseréjét.

Cikkszám:
ÜV-CSERE
Tulajdonságok:

Az ülésvasak, hintafunkciók típusainak és cseréjének bemutatása

Az ülésvasak, hintafunkciók feladata az irodaszékek, bőrfotelek felépítményének csatlakoztatása a gázlifthez, illetve annak segítségével a fokozatmentes magasságállítás szabályozása. Erre a feladatra több különböző ülésvas használható. Ezek mérete függ a szék típusától, a felhasznált egyéb székalkatrészek méretétől.

 

Általában elmondható, hogy a főnöki székekben, bőrfotelekben a billegést biztosító hintafunkció található, míg az egyszerűbb forgószékeknél csak egy egyszerű ülésvas található.

 

A szinkronmechanikás forgószékek alatt bonyolult ülésvas, illetve mozgatószerkezet található. Ezek kialakítása szinte széktípusonként változó, így azokat cserélni csak az irodaszék típusának ismeretében lehetséges.

 

Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakrabban előforduló ülésvas típusokat.


Ülésmozgató vasak forgószékhez

Egyszerű ülésvasalat irodaszékhez, forgószékhez

 

Ezek a mozgatószerkezetek a leginkább elterjedt megoldások. Szinte minden egyszerűbb irodaszékben használatosak. Különbséget leginkább a felfogatásukhoz használt lyukak távolsága jelenti, így megrendelés előtt minden esetben ellenőrizze le a furatok távolságát!

A gázlifttel való csatlakozásra kialakított kis csőröcske szinte mindegyik konstrukcióban egyforma, hiszen a gázliftek is standard méretűek.

 

 

 

Egyszerű fotel hintafunkció

ECO hintafunkció irodai bőrfotelhez, vezetői fotelhez

 

A fotel hintafunkciók feladata összetett. Egyrészt biztosítják a fotel, bőrfotel magasságállításának lehetőségét, másrészt kényelmi funkcióként biztosítják a fotel billegését, hintázását is.


Szinte minden esetben találhatunk még egy rugós állítókart, amivel a bőrfotel használója saját testsúlyához tudja igazítani a billegés intenzitását.
Ezek az egyszerűbb hintafunkciókkal a billegést csak ki-be lehet kapcsolni, döntött pozícióban a bőrfotelt nem rögzítik.

A gyártók többféle kialakítású hintafunkciót használnak, így mindig ellenőrizze le a rögzítésre szolgáló furatok távolságát.

 

 

 

 

 

Extra fotel hintafunkciók

Extra nagyteherbírású hintafunkció vezetői bőrfotelekhezEzek a szerkezetek a szokásos funkciók mellett pár többletszolgáltatást is nyújtanak. Ezek legfontosabb eleme a kényelmesebb billenés. Ugyanis használat közben nem egy központi tengelyen fordul el a bőrfotel, hanem egy ívszegmenst követve. Ezáltal lényegesen kellemesebb, megnövelt komfortérzetet nyújtanak.

További plusz szolgáltatása az ilyen hintafunkciónak, hogy a fotelt bármely döntött pozícióban rögzíteni lehet. Így minden felhasználó a számára legkényelmesebb helyzetben használhatja a bőr vagy szövetes vezetői fotelt. Ennél a székalkatrésznél is fontos megmérni a furatpozíciókat.

 

 

 

Ülésvasak jellemző meghibásodásai

A bőrfotelek, vezetői fotelek, irodai székek és forgószékek jellemző meghibásodása eltérnek egymástól. Vegyük ezért hát sorra őket.


Irodaszékek ülésvasának meghibásodásai

Az irodai forgószékek vasalata általában kétféle módon szokott tönkremenni. Közös bennük, hogy az ülésvas anyaga elreped, eltörik az igénybevételek hatására.
Az egyik jellemző meghibásodás, hogy az ülésvas és a gázlift csatlakozásánál a kis csőr eltörik, vagy szétreped. Sokan próbálják ezt a hibát hegesztéssel orvosolni. Ezzel kapcsolatban az a tapasztalatunk, hogy az utólagos hegesztésnél az alkatrész a nagy hőterhelés hatására deformálódik, elcsavarodik. Így utánna a terhelést nem tudja már koncentrikusan felvenni, így gyorsan újból tönkremegy.

A másik jellemző meghibásodás, hogy az ülésvas hátsó része, ahol a háttámla tartó könyök csatlakozik, elreped. Amikor a széken használója hátradől, esetleg hátrabillenti a székét, a könyökszerkezeten keresztül jelentős erő terheli az ülésvasat. Mivel itt a csatlakozási lehetőség miatt a fémlemez keresztmetszete lecsökken, nem bírja felvenni a megnövekedett terhelést. Ennek azonnali hatása az üléstartó lemez törése, repedése.

Sokan próbálják ezt a hibát hegesztéssel orvosolni. Ezzel kapcsolatban az a tapasztalatunk, hogy az utólagos hegesztésnél az alkatrész a nagy hőterhelés hatására deformálódik, elcsavarodik. Így utánna a terhelést nem tudja már koncentrikusan felvenni, így gyorsan újból tönkremegy. Ezért az ülésvas hibáinak orvoslására mindenképpen a cserét javasoljuk.


Bőrfotelek ülés vasalatának meghibásodásai

A vezetői bőrszékek hintafunkciójának más jellemző tünetei vannak. Nézzük ezeket is sorjában.

A standard hintafunkció általában egy tengely körül forog el. Ha a bőrfotelnél a hintafunkció szinte folyamatosan bekapcsolva van, akkor erre a tengelyre fokozott igénybevétel hárul. Ezt a terhelést próbálja a tengely átadni az alap tartólemezre. Ez egy idő után már nem bírja átvenni a terhelést és elreped. Ilyenkor tapasztaljuk azt, hogy az ülőlap ferdén áll, vagy ha ráülünk a bőrfotelre, az magától leereszkedik.

A másik jellemző meghibásodás, hogy a gázlift és a hintafunkció csatlakozását biztosító kis csőröcske kiszakad a hintafunkcióból. Ezt úgy tapasztaljuk, hogy a fotel felsőn része minden irányban billeg a gázliften, szemmel is jól láthatóan ferdén áll. Sajnos ilyenkor a vasalat cseréje is nehézkes, hiszen a kitört darab rajta marad a gázliften és alig lehet leszedni.

Több esetben előfordul az a hibajelenség is, hogy a túl megfeszített állítórugó csapja kiszakad a vasalatból, így a bőrfotel teljesen hátrabillen. Sajnos ez általában akkor szokott előfordulni, ha használója benn ül a székében és éppen hátradől.

 

Ülésvasalat javítása hegesztéssel

Gyakran előfordul, hogy a fémlemezből hajlított alkatrész elreped, vagy valamely apró eleme eltörik. Ilyenkor természetesen felmerül, hogy a székjavítást hogyan lehetne a legegyszerűbben elvégezni. Behegeszteni a repedést? Vagy kicserélni benne az ltört, meghibásodott székalkatrészt? Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. Ugyanis az ülésvasalathoz alkatrész külön nem kapható, csak az egész ülés vasalat egyben. Ha pedig szeretné meghegeszteni az alkatrészt, két dologra kell különösen figyelni:

- a hegesztés során fellépő magas hő hatására a vasalat hűlés közben deformálódhat, elhúzódhat. Ez azt eredményezheti, hogy az ülőlap ferdén fog állni. Így a használat közbeni terhelés a későbbiekben nem lesz koncentrált, a vasalat egyoldalúan terhelődik, és ez pedig rövidesen újabb töréshez vezethet

- a jelentős hegesztési hőmérséklet hatására a gázlift felső felén található műanyag kioldógomb megolvadhat, besülhet. Így sajnos a gázlift is tönkremegy.

Tapasztalatunk szerint az ülésvas hegesztése csak rövid időre oldja meg szék vagy bőrfotel javítási problámáját. Általában rövid időn belül újra elromlik, de ekkor már az ülésvasalat mellett a gázliftet is cserélni kell.

 

Ülésvasak cseréjének lépései

Az ülésvas cseréjének a lépéseit azért állítottuk össze, hogy Ön egyszerűen és gyorsan kicserélhesse a meghibásodott székalkatrészt, ülésvasat. A székjavítási képekre kattintva, azokat megnézheti nagyobb méretben is.

Az ülésvasak cseréjének mind a forgószékeknél, mind a bőrfoteleknél megegyeznek. Erre a cserére kétféle megoldást is kidolgoztunk. Ezek közül nyugodtan választhatja bármelyik megoldást a szerszámainak függvényében.

Az egyik megoldás, hogy az ülésvasból kell kiütni a gázliftet. Ennél a műveletnél körültekintően kell eljárni, hiszen nem szeretnénk, ha közben a jól működő gázlift is tönkremenne. Járjon hát el a következő lépések szerint:

 

1. Gázlift szétszerelése

Irodaszég gázlift megbontása a biztosítógyűrű levételével


Első lépésként bontsuk két részre a gázliftet. Erre azért van szükség, hogy a szétszedés során ne sérüljön meg a gázlift.

Egy lapos csavarhúzó segítségével távolítsuk el a biztosító gyűrűt a gázlift alsó részéről. Ezután óvatosan húzzuk le a lábcsillagot a gázlift tubus részével együtt.

A gázlift széthúzása során ügyeljen arra, hogy a gázliftben apró alkatrészek (alátétek, golyóskosár) találhatóak.

Jegyezze meg ezek elhelyezését és egymásutáni sorrendjét, hogy az új ülésvasalat beszerelése, és a gázlift újbóli összeszerelés során a megfelelő sorrendben kerüljenek visszaépítésre.

 

Gázlift és az ülésvasalat csatlakozási pontjának befújása csavarlazító spray-vel

 

Miután a gázliftet sikerült szétszerelni, következhet a gázlift kiütése az ülésvasból. Mivel ez a két alkatrész csak kúposan csatlakozik, egy kisebb kalapáccsal is szét tudja ütni.

Első lépésben javasolom, hogy a gázlift és az ülésvasalat csatlakozását fújja be csavarlazító spray-vel. Erre azért van szükség, mert ez idő és a használat során ez a két alkatrész a súrlódás, és esetleg korrozió következtében nagyon összetapad.

 

 

 

 

Ülésvas leütése kalapáccsal az ülésvasalatról

 

 

 

Pár perc várakozás után kis ütésekkel haladjon körbe-körbe az ülésvasalaton a gázlift csatlakozása körül. Így a gázlift és az ülésvasalat szétválasztható.

 

 

 

 

 


Az ülésvas lecsavarozása irodaszékről, vezetői bőrfotelről

 Ezután következhet az ülésvas tényleges cseréje. Ehhez csak a négy rögzítőcsavart kell eltávolítani. Majd az új alkatrész felhelyezése után végezze el fordított sorrendben a fenti pontokat. Ügyeljen arra, hogy a háttámla rögzítésére szolgáló rész hátra kerüljön.

Ezzel a módszerrel viszonylag egyszerűen, de aránylag sok munkával tudja kicserélni meghibásodott irodaszék alkatrészét.

Ezzel a módszerrel járhatunk el akkor is, ha hintafunkciót szeretnénk cserélni vezetői bőrfotelben.

Ebben az esetben az összeszerelésnél ügyeljünk arra, hogy a vasalatot úgy szereljük fel, hogy a rugóerősséget szabályozó marokcsavar a bőrfotel eleje felé nézzen.

 

 

2. Ülésvas cseréje a gázlift kitekerésével

Gázlift kiforgatása az ülésvasalatból svédfogó segítségével

 

Ennél a megoldásnál nem szükséges a gázlift szétbontása, szétszerelése. Elég csak a gázlift felső részét megfogni egy nagyobb svédfogóval, és a gázlift cseréjénél leírt módon szétcsavarni.

Gázlift cseréje részletes leírás >>

Ebben az esetben járjunk el nagyon óvatosan, hiszen ennél a módszernél a fogótól megsérülhet a gázlift felülete. Ez pedig a működés során további meghibásodáshoz, tönkremenetelhez vezethet.

 

 

 

 

Ülésvas karbantartása

Az ülésvasalatok gyors tönkremenetelét megelőzheti, ha az alábbi feladatokat rendszeresen elvégzi:

- az ülésvasalatokat rögzítő csavarok rendszeres meghúzásával elkerülheti a menetek szétrágódását

- a háttámla tartó csavar meghúzásával elkerülheti az ülésvas folyamatos feszítését, idő előtti törését

- a fotel hintafunkciónál kerülje el a rugós feszítőszerkezet végállásait, így az ne legyen sem teljesen feszesre, sem teljesen lazára állítva

 

Keresés az oldalon!
Vásárlói vélemények
„Örömmel tájékoztatom, hogy az Önöktől rendelt székalkatrésszel sikeresen megjavítottam forgószékemet. Ezzel elkerültem egy új szék beszerzését, mely cca. 10 e Ft megtakarítást jelentett nekem. Az egész folyamat nagyon profin ment, melyhez illetve annak megszervezéséhez külön elismerésem. Mindenkinek ajánlani fogom Cégüket.”
- Lékai István
a Gázlift vezetői fotelekhez nevű termékünkről
„Sikerült kicserélni mind az öt görgőt és azóta szuperül funkcionál. Sokat segített a görgőcserére vonatkozó leírásuk.”
- Markó Ágnes
„2017.09.06. A mai napon megkaptam az önöktől rendelt árut. Az alkatrészeket kicseréltem. Ezzel a gázlifttel a szék sokkal magasabbra tudom állítani, mint az előzővel, ami nekem roppant előnyös a testmagasságom miatt. Az eredménnyel és az alkatrészekkel maximálisan meg vagyok elégedve! Köszönöm a segítségüket úgy alkatrész, mint szerelési útmutató tekintetében! További eredményes üzletmenetet kívánok önöknek!”
- B. László
a Gázteleszkóp forgószékhez nevű termékünkről

Pénzvisszafizetési garancia

Most kockázat nélkül rendelhet irodaszék alkatrészt!

Ön szeret utazni és jókat enni?

Látogasson el különleges Fűszeráruházunkba, ahol rengeteg különlegesíz vár Önre!

ISMERJEN MEG BENNÜNKET

TÉ '96 Bt. Irodabútor és Irodaszék Stúdió
Adószám: 20501211-2-03 Cégjegyzékszám: 03-06-105977
6000 Kecskemét, Külső-szegedi út 136.
E-mail:info@te96bt.hu
Új üzletünk:
Irodabútor Centrum és SzékSzervíz:
6000 Kecskemét, Külső-szegedi út 136.
Nyitva: Hétfőtől - Péntekig 8.00 - 16.00 óráig
Telefon: 76/417-732, 30/760-26-55
E-mail:info@te96bt.hu

CIB

Elfogadott kártyatípusok

SimplePay

Látogassa meg a Szekszerviz.hu webüzletet a ShopManian

OK

Hogy jobb élményt nyújthassunk, sütiket (cookie-kat) használunk. További információ