Lábcsillag cseréjének a lépései

Lábcsillag cseréjének a lépései

Webáruház / Lábcsillagok

Termék leírása:

Szeretné megtudni, hogyan cserélje ki az eltörött, meghibásodott lábcsillagot irodaszékében, forgószékében bőrfotelében? Olvassa el oktató anyagunkat, és egyszerűen, szakember segítsége nélkül kicserélheti a meghibásodott székalkatrészt.

.

Cikkszám:
LCS10
Tulajdonságok:

Az irodszék lábcsillagok típusainak és cseréjének bemutatása

 

 

A szék lábcsillagok feladata a székre ható terhelések átvitele és szétosztása a padló felé. Sok különböző megoldás jött létre ezeknek a feladatoknak a minél magasabb szintű kielégítésére. Éppen ezért a lábcsillagok formai megjelenése, és anyaga rendkívül sokféle lehet.

 

Ezt tovább színesíti az egyes speciális funkciójú és stílusú székekhez az idők folyamán kialakuló újabb és újabb típusok. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakrabban előforduló lábcsillag típusokat.

 

Műanyag íves lábcsillag irodaszékhez, forgószékhez

 

Íves műanyag lábcsillag

 

Általában az egyszerűbb kivitelű székekhez, bőrfotelekhez használt lábcsillag típus. 10-es és 11 mm-es csapátmérővel kerül forgalomba. Az egyszerű kivitelűek hajlamosak a törésre. A modern székekhez, fotelekhez egyre elterjedtebben alkalmazzák.

Ezekhez általában a drágább, megerősített szerkezetű poliamid lábcsillagok használatosak.

Fémbetétes lábcsillag irodaszékekhez, forgószékekhez, fotelekhez

 

Fémbetétes lábcsillagok

 

Régebben az egyik legelterjedtebb, megbízható lábcsillag. A műanyag burkolat alatt acél zártszelvény található. Ebben helyezkedik el általában a műanyag görgőtartó persely, vagy a saját anyagából kisajtolt fészek.

Egyaránt használható irodaszékekhez, és fotelekhez is. Sajnos a gyártásuk megszűnt, nem elérhetőek.

Krómozott fém lábcsillag 11-es csaphellyel székek, forgószékek, irodaszékek számára

 

 

Krómozott fém lábcsillag

 

Egyre gyakrabban előforduló lábcsillag. Elsősorban az ázsiai importból származó forgószékek és fotelek szinte elmaradhatatlan megoldása. Anyaga krómozott acél.

Stabil, törésre, meghibásodásra nem hajlamos. Egyedüli hátrányként a sérülékeny, krómozott felület említhető.

Polírotzott alumínium lábcsillag 150 kg-os teherbírással

 

Öntött fém lábcsillag

 

Nagy teherbírású lábcsillag, 150 kg-os teherbírással. Egyre inkább kiszorítja a fémbetétes lábcsillagokat egyszerűbb kialakítása, és nagyobb teherbírása miatt. Anyaga öntött alumínium. polirozott matt fényes felülettel.

Stabil kivitelű , törésre, meghibásodásra nem hajlamos. Elsősorban nagy igénybevétel esetén ajánlott.

Faburkolatos lábcsillag elegáns vezetői bőrfotelekhez

Faburkolatos lábcsillag

 

Az igényes, felsővezetői fotelek lábcsillaga. A lábcsillag alapja egy masszív acélváz, melyre utólag kerülnek felszerelésre a különböző színűre pácolt és lakkozott fa alkatrészek. Mivel a fa alkatrészek a teherviselésben nem vesznek részt, így az acél vázszerkezet miatt stabil szerkezetet alkotnak.

A fafelület kissé érzékeny, így könnyen sérül a felület, vagy a felületkezelés.

 

 

Lábcsillagok jellemző meghibásodásai

A lábcsillag osztja el a görgők irányába a székre ható teljes terhelést. Így folyamatosan nagy terhelésnek vannak kitéve. Ezért készülnek manapság már a lábcsillagok öt ággal. Így egy-egy lábra –és ezen keresztül a görgőre- csak a terhelés 20 %-a jut. Ezért különösen fontos, hogy az öt görgő mindig leérjen a talajra.

 

Ha ez az egyenletes eloszlás megváltozik -mert a székkel hintázik, vagy pár görgő a vastag szőnyegen, a többi a parkettán nyugszik- az egy lábcsillagra jutó terhelés a szokásoshoz képest megnő. Ez biztosan a lábcsillag töréséhez vezet.

 

A törést előidézheti a manapság egyre elterjedtebb öntött lábcsillagokra jellemző rejtett anyaghiba, öntési hiba is. A gyártás során az anyagba került levegőbuborék csökkenti a hasznos teherhordó keresztmetszetet, amelyik így a ránehezedő súlyt nem bírja elviselni.

 

 

Lábcsillagok javítása

 

1. Az új lábcsillag kiválasztása

Az eltörött lábcsillagokat sajnos javítani nem lehet. A műanyag lábcsillagok stabilan nem hegeszthetőek össze. A fémbetétes lábcsillagok sem javíthatóak hegesztéssel, mert a hegesztés során fellépő magas hőmérséklet miatt a lábcsillag vetemedik. Így a görgők nem tudnak egyenletesen felfeküdni a talajon. Ez ismételten gyors töréshez vezet.

 

Ezért csak új lábcsillag használatával orvosolható a meghibásodásuk. A csere előtt ellenőrizze le, hogy a lábcsillagba kerülő görgő csapjának mekkora az átmérője. Így nem kell új görgőt vásárolnia, felhasználhatja a már meglevőket is.

 

Irodaszék lábcsillag méreteinek az ellenőrzése cseréhez

Célszerű még leellenőrizni a tönkrement lábcsillag középső furatának (B) átmérőjét is. Ez ma már a legelterjedtebb gázliftekhez illeszkedően 50 mm. Régebbi székeknél előfordult a 40 mm-es átmérő is.

 

Le kell még ellenőrizni a lábcsillag ágainak a hosszát is(A). A rövidebb ágú (általában 25-27 cm-es) lábcsillag gyerekszékek alatt kerül felhasználásra. A közepes méretű ( cm-es) lábcsillag forgószékekhez való. A nagyméretű (67 cm-es) lábcsillag fotelekhez való. Ezeket a méreteket célszerű leellenőrizni az új alkatrész megrendelése előtt. Így könnyedén elkerülhetőek a kellemetlen meglepetések.

 

 

 

De szükséges megtudni a cstlakozó görgő csapméretét is. ha ezt sikerül megtudni, akkor a székében található régebbi görgők felhasználhatóak, és nem kell belőlük újat rendelni. A görgő csapméretének mérési leírását megtalálja minden székgörgő részletes leírásában.

 

 

2. A régi lábcsillag kivétele

Székgörgő bennragadt csapjának kivétele a lábcsillagbólA lábcsillag levétele nem egyszerű, de kis odafigyeléssel megoldható. Először is húzza ki tengelyirányban a lábcsillagból a görgőket. Ha a görgő csapja bennragadt a lábcsillagba, tengelyirányban fogóval az is kihúzható.

Ezután szerelje le a forgószék felső részét, vagy a fotel teljes felépítményét. Ez általában a rögzítő 4 csavar kitekerésével megoldható.

 

Ezután állítsa a lábcsillagot a megmaradt részekkel a talpára, és a gázlift és lábcsillag csatlakozásánál fújjon be csavarlazító anyagot. Ezután várjon pár percet, hogy a szer hatni kezdjen.

Miután ez megtörtént, már viszonylag egyszerűen hozzákezdhet a lábcsillag eltávolításához.

 

 

2.2 Lábcsillag bontás a gázlift kiütésével.

Gázlift kiütése a tönkrement lábcsillagbólA megoldás lényege, hogy a rossz lábcsillagból kell eltávolítani a jó gázliftet. Az ehhez szükséges eszköz egy körülbelül. 80 dkg-os, vagy annál nagyobb kalapács, és egy keményfa darab. Az alap kiinduló pont ennél a megoldásnál, hogy a székről, fotelről már a felépítményt lebontotta. Keressen egy stabil felületet (pl: asztal) és helyezze erre megfordítva a lábcsillagot.

 

Természetesen előtte nem árt gondoskodni az asztal védelméről (rongy, papír) A lábcsillagot helyezze úgy el az asztallapon, hogy minél nagyobb felületen, stabilan helyezkedjen el. Ezután a gázlift lábcsillagból kiálló csonkjára helyezzen el egy keményfa darabot, vagy egyéb stabil alátétet. Ezután tengelyirányban üsse ki a helyéről a gázliftet.

 

Ügyeljen arra, hogy a gázlift és vele a szék többi része hirtelen ráeshet a padlóra, és azon sérülést okozhat. Ezért célszerű a padlóra is védőanyagot helyezni.

 

Ebben a megoldásban is szükséges egy társ segítsége, hiszen egyszerre kell tartani a lábcsillagot, az alátétet, valamint a kalapácsot is.


A gázlift kiütése előtt azonban vizsgálja meg, hogy a gázlift közepén a rögzítőgyűrű (a gázlift alja) kilóg-e a gázlift alsó peremének vonalából. Ugyanis ha kilóg, a kiütés közben a jól működő gázlift közepe olyan ütést kaphat, amitől tönkremegy. Ha kilóg, akkor a gázliftet a biztosítógyűrű kivételével meg lehet bontani.

 

Ezután a gázliftet óvatosan szét lehet húzni. Ügyeljen arra, hogy a gázlift belsejében lévő apró alkatrészek milyen sorrendben voltak, hogy a lábcsillag cseréje után megfelelő módon rakhassa újra össze.

 

 

3. Új lábcsillag elhelyezése

Régi görgő visszanyomása az új irodaszék lábcsillagbaEz a megoldás már nem igényel nagy szerelést. Az új lábcsillagba nyomja bele a görgőket ütközésig. Ügyeljen arra, hogy mind az öt görgő a helyére kerüljön. Ezután a gázliftes részre szerelje vissza a szék vagy fotel felépítményt.

 

Ezután a gázliftes felső részt csúsztassa a lábcsillagba. A két alkatrész egymáshoz kúposan illeszkedik, így azok automatikusan egymásba szorulnak. Ezután üljön bele a székbe, hogy a súlyától a két alkatrész véglegesen összeszoruljon.

 

Érdemes megvizsgálni azt is, hogy a görgők megfelelően illeszkednek-e az új lábcsillagba. Ehhez helyezze a széket egy sík felületre, például egy asztalra. Ha a szék nem billeg, és mindegyik görgő érintkezik az asztallal, akkor a görgők megfelelően lettek benyomva. Ha az irodaszék billeg, keresse meg a kiálló görgőt, és nyomja be rendesen a helyére.

 

 

4. Lábcsillag karbantartása

 

Szilokon spray az irodaszék, forgószék műanyag alkatrészeinek az ápálásához

 

 

A lábcsillag rendszeres karbantartást nem igényel. A használat során a cipőtől elpiszkolódhat, porosodhat. Tisztításához használjon általános tisztítószert. Szilikon olajos ronggyal átdörzsölve a műanyag burkolat újszerű megjelenésű lesz. Ez a bevonat azonban vonzza a port, így a lábcsillagot sűrűbben kell portalanítani.

Keresés az oldalon!
Vásárlói vélemények
„Sikerült a szék javítása, nagyon szépen köszönöm a székemhez küldött kerekeket!”
- Tímár László
„Kedves Székszervíz! Tegnap megkaptam a lábcsillagot. Ma reggel már ki is cseréltem azt. Szuper lett! Nagyon elégedett vagyok a termékkel. A honlapon talált leírás alapján egyedül tudtam kicserélni a törött elemet az újra. Tolómérőm nem volt, így a görgőátmérő lemérésére a papíros trükköt használtam a honlapjukról. Köszönöm, hogy ilyen gyorsan segítettek az alkatrésszel a probléma megoldásában. u.i: Vicces, hogy először ki akartam dobni a széket, de most már örülök, hogy ezt nem tettem meg. :))”
- Kaposi Attila
a Erősített alumínium lábcsillag nevű termékünkről
„... a csere kb. 5 perc alatt megvolt. Mivel van még egy ugyanolyan székünk, mint amibe kértük az alkatrészt, várhatóan az is cserére fog szorulni, mert időnként kattog. (Az én székem random módon és egyre sűrűbben leengedett.) A Facebookon lájkolni fogom a cégüket - remélem nem felejtem el. :-)”
- Nagy Kornél
a Gázlift vezetői fotelekhez nevű termékünkről

Pénzvisszafizetési garancia

Most kockázat nélkül rendelhet irodaszék alkatrészt!

Ön szeret utazni és jókat enni?

Látogasson el különleges Fűszeráruházunkba, ahol rengeteg különlegesíz vár Önre!

ISMERJEN MEG BENNÜNKET

TÉ '96 Bt. Irodabútor és Irodaszék Stúdió
Adószám: 20501211-2-03 Cégjegyzékszám: 03-06-105977
6000 Kecskemét, Külső-szegedi út 136.
E-mail:info@te96bt.hu
Új üzletünk:
Irodabútor Centrum és SzékSzervíz:
6000 Kecskemét, Külső-szegedi út 136.
Nyitva: Hétfőtől - Péntekig 8.00 - 16.00 óráig
Telefon: 76/417-732, 30/760-26-55
E-mail:info@te96bt.hu

CIB

Elfogadott kártyatípusok

SimplePay

Látogassa meg a Szekszerviz.hu webüzletet a ShopManian

OK

Hogy jobb élményt nyújthassunk, sütiket (cookie-kat) használunk. További információ