Görgőcsere lépései

Székgörgők bemutatása

A szék görgői biztosítják a szék és a talaj közötti kapcsolatot. Ezért ez az alkatrész folyamatosan nagy terhelésnek van kitéve. Így már nem meglepő, hogy ez az egyik leggyakrabban meghibásodó alkatrész. Javítani nem lehet, így csak cserével javítható. Nézzük át a görgők leggyakoribb típusait, így Ön is könnyebben kiválaszthatja a megfelelő görgőt irodaszékéhez.

 

Normál 10-es csapos irodaszék görgő forgószékekhez, irodaszékekhez

Normál székgörgő 8 mm-es csappal

 

Ez a görgő nagyjából 1998-2000-ig gyártott székekhez használták előszeretettel. Az aránylag kicsi, 8 mm-es csap átmérő jellemzi. Ilyen görgőt ma már senki sem gyárt. Beszerezni nemigen lehet. Megoldás lehet rá, hogy egy ma használatos görgő csapját átesztergálják a megfelelő méretűre.

 

Azonban ez olyan jelentős költséggel, bír, hogy gyakorlatilag nem érdemes vele foglalkozni. Ez alól kivételt képez, ha valaki saját cégén belül ezt meg tudja oldani, van esztergályosa.

   
   
Normál irodaszék görgő 11 mm-es csappal székek, fotelek részére

Normál forgószékgörgő 11 mm-es csappal

 

Napjainkban szinte az egyetlen használt, elterjedt görgőtípus. A 11 mm-es csapátmérőhöz rövidebb csapszár tartozik. A görgő a lábcsillagból viszonylag könnyen kivehető, cserélhető.


Egyaránt használható székekhez és vezetői bőrfotelekhez is. Szőnyeghez, padlószőnyeghez ajánlott. A kétféle csapátmérő egymással nem helyettesíthető. A görgő utánpótlása - mivel európai gyártmány- folyamatosan megoldott.

   
   
Perkettagörgő forgószékhez, irodaszékhez 10 mm-es csappal

Parkettagörgő irodaszékhez 10 mm-es csappal

 

Kivitele, méretei megegyezik a normál görgővel. Különbséget csupán a futófelület kiképzése jelent. Ennél a görgőtípusnál ez lágyabb műanyagból készül. Így a keményebb, vagy kényesebb felületeket nem karcolja.


Ezt a típust ajánljuk parkettára, gress lapokhoz, műkőhöz, minden egyéb kemény felületekhez. A görgő utánpótlása - mivel európai gyártmány- folyamatosan megoldott.

   
   
Parkettagörgő kemény felületekhez, 11 mm-es csappal

Parkettagörgő forgószékekhez 11 mm-es csappal

 

Kivitele, méretei megegyezik a 11-es csapos normál görgővel. Különbséget itt is a futófelület kiképzése jelent. Ennél a görgőtípusnál ez lágyabb műanyagból készül.


Ezt a típust ajánljuk parkettára, gress lapokhoz, műkőhöz, egyéb kemény felületekhez. A görgő utánpótlása - mivel európai gyártmány- folyamatosan megoldott.

   
   
 Bordás csapos irodaszék görgő - SzékSzerviz

Bordás csapos normál görgő

 

A távolkeleti irodaszékek megjelenésével kezdett el terjedni ez a görgőtípus. Kialakulását az üvegszálas öntött lábcsillagok megjelenése hozta. Így a görgő számára nem kell a lábcsillagban külön perselyt kiképezni. Az önmetsző bordák a szék összeszerelése során kialakítják a stabil helyüket.


Tönkremenetele esetén a görgő nehezen pótolható, mivel az új görgő tönkreteszi a már kialakult hornyokat. Így a görgő nem áll stabilan a helyén. Mivel az ilyen görgőkkel szerelt székek készen, dobozolva kerülnek behozatalra, az alkatrész utánpótlásuk szinte lehetetlen. A megoldás csak egy új lábcsillag, illetve az ahhoz használt görgő beszerelése jelenti.

   
   
 

Nagyméretű fotelgörgő 11 mm-es csappal

 

Modern vonalú székek újabban kedvelt megoldása ez a nagyméretű székgörgő. Kialakítása, megjelenése illeszkedik a design termékekhez.

 

Általában 11 mm-es csappal készül. Elterjedtsége kicsi, köszönhetően viszonylag magas árának.

 

 

Az irodaszék görgők cseréjének lépései

 

 

Régi irodaszék görgő csapátmérőjének a meghatározása tolómérő segítségével

1. Az új görgő kiválasztása

 

Mint már szó volt róla, a tönkrement, eltörött görgőket javítani nem lehet. Ezért csak cserével orvosolható a meghibásodásuk. A csere előtt ellenőrizze le, hogy a görgő csapjának mekkora az átmérője. 

Ehhez célszerű analóg vagy digitális tolómérőt használni. A jellemző csapméret napjainkban 10 illetve 11 mm. Ezek után már eldönthető, hogy a cseréhez a 10 vagy a 11 mm-es csapátmérőjű görgőre van szüksége.

A végleges választás előtt gondolja át, hogy a szék milyen felületre fog kerülni. A normál görgő szőnyegre, padlószőnyegre ajánlott. Választhat még úgynevezett parkettagörgőt, amely puha futófelületével elsősorban kemény felületekre ajánlott (pl: parketta, szalagparketta, gress, gránit, egyéb padlólap). Így zajtalan működést és karcmentes felületet tud elérni.
   
 Forgószék görgő kihúzása a lábcsillagból

2. A régi görgő kivétele

 

A régi görgő eltávolítására a lábcsillagból aránylag egyszerűen megoldható az alábbi módon:


- Fektesse egy szilárd felületre (pl: asztallap) fejjel lefelé a széket, a görgőkkel felfelé. 
- Ezután fogja meg erősen a görgőt, és felfelé, tengelyirányban húzza le róla. A görgő és a csap együttesen kihúzható a lábcsillagból.

   
 Székgörgő csapjának kivétele harapófogóval  

3. Beragadt görgőcsap kivétele

 

Némely esetben előfordulhat, hogy a görgő és a csap kettéválik. Ilyenkor a csap bent ragadhat a lábcsillagban. Ilyenkor a csapot erősen fogja meg egy fogóval és úgy húzza szintén tengelyirányban kifelé.


Amennyiben a görgő vagy a csap kihúzása nehéz, fújja be a találkozási pontokat csavarlazítóval. Pár perc várakozás után könnyebben kihúzható a görgő a helyéről.

   
 Forgószék görgőjének végső lépései - a székgörgő pozíciójának ellenőrzése

4. Új görgő behelyezése

 

Miután eltávolította a tönkrement görgőt, következhet az új elhelyezése. Ehhez a széket hagyja az asztalon, felfordított állapotban. Majd felülről, tengelyirányban erősen nyomja be az új görgőt, csappal lefelé.

Ezt a műveletet ismételje meg mindegyik görgővel. Majd fordítsa meg a széket, és helyezze egy sík felületre (pl: íróasztal) Ellenőrizze le, hogy a szék nem billeg-e.

   
 Az irodaszék görgő helyes behelyezésének az ellenőrzése a gondmentes irodai használathoz

 

5. Új görgők ellenőrzése

 

Ellenőrizze le, hogy minden görgő a helyére került-e. Ehhez tegye a széket egy vízszintes felületre (pl. asztal). Ha billeg a szék, az azt jelenti, hogy valamelyik székgörgő nincsen teljesen benyomva a helyére. Ekkor fordítsa meg ismét a széket, és a görgőt még erősebben nyomja a helyére, hogy minden székgörgő a tökéletes pozícióba kerüljön.

Ezután már a széknek nem szabad billegnie.

   
 

 6. Görgő karbantartása

 

A székgörgők rendszeres karbantartást nem igényelnek. Időnként azonban célszerű a görgők tengelyére csavarodott szövetszálakat eltávolítani. Ezáltal megakadályozhatja a görgők kerekeinek a szétfeszülését. Ehhez helyezze a széket felfordítva egy asztallapra. Egy csipesz segítségével távolítsa el a félkerekek tengelyére felcsavarodott szöszöket, cérnaszálakat.

 

Keresés az oldalon!
Vásárlói vélemények
„Sikerült a szék javítása, nagyon szépen köszönöm a székemhez küldött kerekeket!”
- Tímár László
„Nagyon szépen köszönöm a szék görgőket, és köszönöm a bizalmat a csere kapcsán. Nagyon elégedett vagyok, ha bármi probléma lesz valamelyik székünkel, azonnal magukat keresem! Szép napot! Darcsi Péter ( Honvéd Sport Egyesület sportolója)”
- Darcsi Péter
„Kedves Székszervíz! Tegnap megkaptam a lábcsillagot. Ma reggel már ki is cseréltem azt. Szuper lett! Nagyon elégedett vagyok a termékkel. A honlapon talált leírás alapján egyedül tudtam kicserélni a törött elemet az újra. Tolómérőm nem volt, így a görgőátmérő lemérésére a papíros trükköt használtam a honlapjukról. Köszönöm, hogy ilyen gyorsan segítettek az alkatrésszel a probléma megoldásában. u.i: Vicces, hogy először ki akartam dobni a széket, de most már örülök, hogy ezt nem tettem meg. :))”
- Kaposi Attila
a Erősített alumínium lábcsillag nevű termékünkről

Pénzvisszafizetési garancia

Most kockázat nélkül rendelhet irodaszék alkatrészt!

Ön szeret utazni és jókat enni?

Látogasson el különleges Fűszeráruházunkba, ahol rengeteg különlegesíz vár Önre!

ISMERJEN MEG BENNÜNKET

TÉ '96 Bt. Irodabútor és Irodaszék Stúdió
Adószám: 20501211-2-03 Cégjegyzékszám: 03-06-105977
6000 Kecskemét, Külső-szegedi út 136.
E-mail:info@te96bt.hu
Új üzletünk:
Irodabútor Centrum és SzékSzervíz:
6000 Kecskemét, Külső-szegedi út 136.
Nyitva: Hétfőtől - Péntekig 8.00 - 16.00 óráig
Telefon: 76/417-732, 30/760-26-55
E-mail:info@te96bt.hu

CIB

Elfogadott kártyatípusok

SimplePay

Látogassa meg a Szekszerviz.hu webüzletet a ShopManian

OK

Hogy jobb élményt nyújthassunk, sütiket (cookie-kat) használunk. További információ